torstai 8. elokuuta 2013

Kotitekoinen jäätelö

Pitkästä aikaa herkkuohje! En ole ikuisuuksiin oikein tehnyt mitään makeaa lukuunottamatta mustikkajäätelöä ja -parfaitia, joista ei tullut niin täydellistä, että olisin ohjeen jakanut teidän kanssanne, mutta nyt pitkän jahkailun tuloksena jaan ohjeen herkulliseen kotitekoiseen jäätelöön!

Marjajäätelö (punaviinimarjoista)


Marjasiirappi:
vajaa litra marjoja, esim. punaviinimarjoja tai mustikoita
0,5 dl sokeria
tilkka vettä

Jäätelömassa:
4 dl kuohukermaa
3 valkuaista
3 keltuaista
0,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

  • Laita marjat ja sokeri kattilaan, lisää tilkka vettä, että saat sekoitettua sokerin marjojen sekaan. Keitä, kunnes marjat ovat pehmenneet ja sokeri sulanut sekaan ja lopputuloksena on siirappimainen mönjä. Soseuta mönjä sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi - marjojen kuoret saavat jäädä sekaan ja viinimarjoista myös ne pienet ruskeat kannat, koska soossi siivilöidään jäätelön sekaan.
  • Valmista jäätelömassa vaahdottamalla erikseen valkuaiset ja keltuaiset vaahdoiksi. Vaahdota myös kerma ja yhdistä kaikki kolme vaahtoa toisiinsa - voit joko sekoittaa tomusokerin keltuaisten joukkoon tai siivilöidä sen jäätelömassan sekaan. Mausta vaniljasokerilla.
  • Sekoita marjasiirappi siivilän läpi jäätelön joukkoon, jolloin marjojen kuoret ym. röpöt jäävät siivilään ja jäätelön lopputulos on tasainen, mutta jos tykkäät marjakikkareista jäätelömassan seassa anna mennä vaan kuoretkin kaveriksi, niissähän ne vitamiinit on sikäli kun niitä keittämisen jälkeen jäljellä enää on.
  • Kippaa jäätelömassa pariin vajaan litran rasiaan (vanhat jäätelörasiat käyvät hyvin) ja laita pakastimeen. Sekoita aluksi tunnin välein massaa ja kun massa on jähmettynyt jäätelöksi, nauti. Jos kupin sattuu jättämään jääkaappiin esimerkiksi yön yli sekoittamatta sitä enempää kuin kerran lopputulos on melko napakka hyydyke, mutta hyvälle se silti maistuu, tarvitset vain kunnon lusikan, että irtoaa rasiasta.
  • Jos haluaa tehdä jotain muuta kuin marjajäätelöä marjasiirapin voi korvata ylimääräisellä 0-5-1 dl määrällä tomusokeria ja millä tahansa mausteella, esimerkiksi suklaalla tai kaakaojauheella.
Bon appetit!

1 kommentti:

  1. Oi että! Taisi olla aika herkullista :) luulin aina että jäätelön valmistaminen olisi vaikeampaa.

    VastaaPoista