Viimeisimpiin paistoksiini kuuluu porkkanakakku, josta tuli enemmänkin sokeripärinäpiirakka, mutta palataanpas vielä vajaa kuukausi taaksepäin aikaan, kun tein tiramisua.
Viime vuonna tein tiramisukakkua vähän sovelletulla ohjeella, mutta kun löysin Lislistä savoiardi-keksejä ja mascarponea, niin päätin tehdä ihan oikeaoppista tiramisua, jossa ei ole mitään ylimääräistä vaan täyttä tavaraa italialaiseen alkuperäiseen tyyliin. Toisin sanoen kahta edellä mainittuja, kananmunaa, kahvia/espressoa ja mantelilikööriä.
Helppoa kuin heinänteko, vai mitä?
Aito tiramisu
500g mascarponea5 kananmunaa
4-5 rkl sokeria
3-5 rkl Disaronno-mantelilikööriä tai marsalaviiniä
savoiardikeksejä
2-3 dl espressoa tai vahvaa kahvia
(1-2 rkl mantelilikööriä)
tummaa kaakaojauhetta
- Valmista kahvi/espresso ja anna jäähtyä. Lisää halutessasi jäähtyneeseen kahviin Disaronnoa.
- Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita mascarpone keltuaisvaahtoon ja lisää mantelilikööriä tai marsalaviiniä oman maun mukaan.
- Vatkaa valkuaiset ilmavaksi vaahdoksi. Lisää mascarponesekoitus valkuaisvaahdon sekaan kevyesti esim. kaapimella.
- Uita savoiardikeksejä nopeasti espressossa ja lado niistä kerros esim. isohkon uunivuoan pohjalle tiiviisti. Laita päälle mascarponevaahtoa kerros. Uita loput keksit kahvissa ja tee niistä toinen kerros ja laita pintaan vielä mascarponevaahtoa.
- Koriste luomus paksulla kerroksella tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta ja laita jääkaappiin muhimaan pariksi tunniksi tai miksei vaikka yöksi. :)
Kannattaa vähän katsoa etukäteen kuivilla kekseillä, että miten ne mahtuvat vuokaan parhaiten. |
Porkkanakakun/piirakan ohjetta en laita tänne ennen kuin kokeilen voiko sokerin määrää vähän vähentää. Oli muuten sellainen sokeripärinäkakku, että ihme, että vieläkin tekee mieli herkkuja. Se on tämä kun on kylmä ja pimeää kuin syksyllä konsanaan, että keho alkaa vaatia sokeria. ;P
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti