tiistai 2. huhtikuuta 2013

Päästäisherkut: lammasta ja kreikkalaisia perunoita

Viime pääsiäisenä tein lampaan ulkofilettä niin pitihän sitä tänä pääsiäisenäkin. Mieheni oli lampaan syöntiä vastaan alusta asti, koska ei muistanut, että se oli viime vuonnakin hyvää ja uhkasi jo mennä kebabille, mutta söi sitten kuitenkin, kun tein hänen suosikkiaan kreikkalaisia perunoita lampaan kylkeen. (Ovat minunkin suosikkiperunoitani.)
Söin niitä ensimmäisen kerran tätini 50-vuotissynttäreillä lähemmäs 10 vuotta sitten jonkin punaviinikastikkeessa olevan lampaan kera. Silloin olin hyvin pieniruokainen ja oli minulta suuri saavutus, että otin ruokaa lisää. Tätini oli hyvin onnellinen ja sanoi:

"Paras kohteliaisuus kokkia kohtaan on se, kun ruokaa ottaa lisää."

Lammasohjeet tulevat varmaan vähän myöhään, kun pääsiäinen meni jo, mutta ihan varmasti kauppojen pakastealtaissa killuu vielä hyviä villasukkia odottamassa syöjiään.

Rosmariini-timjami-marinoitu lammas


n. 500g lampaan/karitsan ulkofileetä (pakaste)
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
(valkosipulia)
mustapippuria
suolaa

  • Ota lammas sulamaan edellisenä päivänä. Kun lammas on sulanut laita se kulhoon tai johonkin muuhun syvään astiaan, lorottele päälle oliiviöljyä ja mausta mustapippurilla ja suolalla kevyesti.
  • Pilko rosmariini ja timjami ja lisää marinadiin. Lisää halutessasi myös valkosipulia.
  • Anna marinoitua vähintään 5h, mielellään yön yli. (Itse marinoin lauantain annosta sen 6h, sunnuntain meni yön yli kun marinoin koko kilon kerralla.)
  • Ota lammas huoneen lämpöön tunti ennen valmistamista.
  • Pyyhi marinadi ja ylimääräiset yrtit lihan pinnasta talouspaperilla. (Maku jää, mutta ylimääräiset yrtit lähtee.)
  • Paista fileitä suurehkossa määrässä voita pannulla 3-5 minuuttia puolelta lihan paksuudesta riippuen. Lammas on punertavaa, kun se jo kypsennetty puoli puskee vähän lihasnesteitä läpi. Pinnan kuuluu olla rapea, sisältä pehmeä ja punertava, silloin lammas on roseé.
  • Kiedo fileet folion sisään vetäytymään n. 10 minuutiksi. Tarjoa esim. kreikkalaisten perunoiden tai yrttimaustettujen perunalohkojen ja tsatsikin kanssa.
Huom! Lampaan voi maustaa lisäksi ylimääräiselle pippurilla ja suolalla joko ennen paistamista tai paiston jälkeen. Itse laitoin pippurit niskaan paiston aikana, koska pidän pippurisesta lihasta.

Kreikkalaiset perunat

Oliivit puuttuu, kun luulin, että niitä oli kaapissa, muttei ollutkaan. I've been cheated by mah frigde.

perunaa
tomaattia
1 iso paprika
2-3 isohkoa sipulia
paljon valkosipulin kynsiä
200g fetajuustoa
kivettömiä kalamata-oliiveja
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
(timjamia ja rosmariinia)

  • Lorottele ison uunivuoan pohjalle reippaalla kädellä oliiviöljyä.
  • Pilko perunat lohkoiksi tai kuutioiksi ja lisää uunivuokaan. Kierittele öljyssä ja mausta runsaalla määrällä pippuria ja himpulla suolaa.
  • Pilko tomaattia melkein saman verran kuin perunaa ja laita uunivuokaan perunoiden kanssa. Pilko myös paprika ja sipuli isoiksi lohkoiksi ja lisää vuokaan.
  • Lisää kokonaisia valkosipulin kynsiä sinne tänne perunoiden ja muiden rehujen väliin.
  • Pilko oliiveja vähän pienemmäksi ja ripottele palaset muiden vihannesten sekaan. Lorottele koko komeuden päälle isolle kädellä lisää oliiviöljyä, lisää pippuria ja halutessasi timjamia ja/tai rosmariinia pintaan. Ruikkaa 200 asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi.
  • Kun herkkuruoka on ollut uunissa sen 45 minuuttia pitäisi huushollissa olla ihana valkosipulin katku. Sekoita rehuja sekaisin keskenään ja murenna päälle feta. Kypsennä vielä 15 minuuttia uunissa. (Alkuperäisessä ohjeessa oli lyhyempi kypsennysaika, mutta perunat jäivät vähänkin kerroksissa ollessaan raa'aksi, joten pidensin sitä.)
  • Tarjoa kreikkalaiset perunat sellaisenaan kasvisruokana tai esimerkiksi lampaan tai naudan kanssa.

Huom! Tätä voi tehdä myös jättämällä esim. paprikan pois jos siitä ei tykkää ja oliiveistakin voi luopua. Tein pitkään ilman paprikaa ja oliivia ja ihan yhtä hyvää se oli.

Rosmariini-timjamiperunat


perunaa
rosmariinin oksa
timjamia
suolaa
voita

  • Pilko perunat lohkoiksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja samaan aikaan kuumenna myös paistinpannulla runsaasti voita.
  • Lisää rosmariinin oksa voin sekaan ja paista perunoita seoksessa, kunnes ne saavat kullankeltaisen värin.
  • Kippaa perunat astiaan ja mausta pienellä määrällä timjamia ja suolaa. Paista perunoita uunissa uunipellillä 200 asteessa, kunnes ovat kypsiä eli n. 15-20 minuuttia riippuen siitä kuinka pitkään paistoit niitä pannulla.

Eilen kävin omilla porukoilla ja mieheni porukoilla katsomassa hänen siskoaan, koska mies itse päätti perua lupauksensa mennä käymään siellä. Oli kuulemma nähnyt sisartaan ja perhettään "ihan tarpeeksi elämänsä aikana." Myöhemmin paljasti, ettei tee mieli lähteä minnekään kun viisaudenhammas ärjyilee puskiessaan ikenen läpi ylös. Tänään hän sitten varasi ajan Viisauden Hampaalle hammaslääkäriin. Saa nähdä syödäänkö seuraavat pari viikkoa pelkkää keittoa, jos ukon hammas poistetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti