maanantai 18. maaliskuuta 2013

Limejuustokakku

Lime on suosikkihedelmäni. Kun tein ensimmäisen kerran juustokakkua jouduin jonkin verran soveltamaan netistä löytyviä ohjeita, koska halusin herkullisen ja raikkaan limejuustokakun, en Digestive-pohjaista hyydykekakkua.

Olen nyt aina monta kertaa tehnyt limejuustokakkua omalla ohjeellani, muutellut sitä ja testannut eri variaatioita (mm. munatonta), mutta nyt aion esitellä teille sen parhaan uunittoman juustokakun koskaan. Hyvä puoli tässä on, että se ei vaadi sokeria tolkuttomasti niin kuin muissa ohjeissa on jopa 2dl sokeria pieneen kakkuun (mitä helvettiä?!), tässä riittää loistavasti ohjeen mukainen määrä, ellei vähemmänkin.
Yritin koristella omaa kakkuani sokerikuorrutteella, mutta puolet jäi kakun päällä olleeseen kelmuun kiinni ja loput sulivat jääkaapissa kiilteen sekaan :D

Raikas limejuustokakku


Pohja

175 g Minttu Dominoita (eli puoli pakettia tai vähän yli)
50 g voita

Täyte

4 valkuaista
0,5 dl sokeria
250 g mascarponea
2 dl kuohukermaa
1,5 tl vaniljasokeria
1-2 limetin kuoriraaste (riippuen kuinka limettistä haluat)
1 limetin mehu
4 liivatelehteä

Kiille

2dl vettä
2 limetin mehu
vajaa puoli desiä sokeria (tai oman maun mukaan)
5 liivatelehteä
vihreää elintarvikeväriä

  • Murskaa minttutäytteiset Dominot esim. tehosekoittimessa ja sekoita ne sulaan voihin. Painele seos noin 24cm irtokakkuvuoan pohjalle leivinpaperin päälle ja laita jääkaappiin odottamaan.
  • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ennen kuin alat tehdä täytettä.
  • Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla ja laita jääkaappiin odottamaan.
  • Raasta yhden tai kahden limen kuori raasteeksi - eilen laitoin vain yhden, yleensä kaksi ja suosittelen kyllä laittamaan enemmän raikkauden nimissä - ja purista limen mehu kattilaan odottamaan.
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi marenkimaiseksi vaahdoksi, kunnes vaahto ei enää valu kupista alas ylösalaisinkaan. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista.
  • Lisää mascarpone valkuaisvaahtoon kevyesti vatkaten. Lisää myös limeraaste.
  • Kuumenna limen mehu kattilassa ja liota liivatteet siihen. Kun seos on vähän jäähtynyt laita se ohuena nauhana mascarponevalkuaisvaahdon sekaan.
  • Kääntele jääkaapissa ollut kermavaahto kevyesti nuolijalla täytteen sekaan ja kaada täyte tasaisesti keksimurupohjan päällä. Anna hyytyä jääkaapissa n. 2h ennen kuin alat tehdä kiillettä.
  • Laita kiilteeseen tulevat liivatelehdet likoamaan veteen.Valmista kiille sekoittamalla vesi, limemehu, sokeri ja elintarvikeväri sekaisin, kunnes seos on sopivan raikasta/kirpeää/limettistä. 
  • Ota seoksesta vajaa puoli desiä kattilaan ja kuumenna se. Liota siihen liivatteet.
  • Yhdistä liivateliemi muihin kiilteen aineksiin ja anna jäähtyä hieman ennen kakun päälle kumoamista. 
  • Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 3h tai seuraavaan päivään saakka.
  • Irrota kakku vuoasta varovaisesti veitsen avulla reunoista, ettei pinta repeä reunojen takerruttua kiinni.

Nomnom. Taidankin hakea vähän jääkaapista herkkua ;P



3 kommenttia:

  1. Tän vois kyllä laittaa harkintalistalle miehen synttärikakuks loppukesästä. Hyvä miettiä näin HIEMAN etukäteen, kun siihen on 5 kk aikaa ::)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin alan miettiä lahjoja hyvissä ajoin etukäteen. :D Joululahjan ostin 2kk ennen joulua ukolle, synttärilahjaa pitänee alkaa miettimään vaikka ukon synttäreihin on yli kolme kuukautta.

      Poista
  2. Uaaaah näyttää nii hyvältä! Tee tuota miulle ku nähdää ens kerran :D Muistan ku sillon Ikaalisissa tehtiin :D

    VastaaPoista