maanantai 30. kesäkuuta 2014

Tiramisukakku

Viikonloppuna poikaystävälläni oli syntymäpäivät ja kaikesta mansikkakakun haikailusta huolimatta päätin tehdä tiramisukakkua, koska tiramisu on vaan niin nomnomnom.

Muille tiramisuja rakastaville lätkäisen ohjeen tänne, niin onpahan omalla itselläkin muistutuksena, kun tekee mieli tehdä kakkua toiste.

Pohja:
5 munaa
2,5 dl sokeria
2,3 dl vehnäjauhoja
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
2,5-3 dl vahvaa kahvia (tai 2 dl espressoa)
4 rkl mantelilikööriä (Disaronno)
3 rkl sokeria

Täyte 1:
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa
1 muna
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl mantelilikööriä (Disaronno)

Täyte 2:
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa
4 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 rkl cappuccinojauhetta
1 rkl mantelilikööriä

Tee pohja:
Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Varaa pyöreä irtopohjakakkuvuoka, jonka pohjalle laita leivinpaperi.
Sekoita pohjaan tulevat kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mitä pitempään vatkaat, sitä kuohkeampaa tulee. Tässä voi käyttää joko jääkaappikylmiä tai huoneenlämpöisiä munia, ja useimmat leipojat tykkäävät huoneenlämpöisestä, koska ne vaahtoavat paremmin, mutta minä tein jääkaappikylmistä munista ja hyvin vaahtosivat 20-30 min vatkauksen jälkeen.
Lisää kuivat aineet siivilän läpi vähitellen munasokeriseokseen ja kääntele sekaan kaapimella, kunnes taikina on tasaista. Paista pohjaa uunissa 175 asteessa n. 40 minuuttia. (Minulla oli ongelmia tarkistaa kakun kypsyys, koska kotona ei ollut tikkuja, mutta kannattaa siinä 35 minuutin kohdalla tökkäistä tikulla ja jos kakku ei tartu siihen, on se kypsä.)

Vinkki: Kakkupohjan voi tehdä myös vehnäjauhoilla ja perunajauhoilla. Gluteenittoman pohjan saat käyttämällä pelkästään perunajauhoja, joita tarvitset vähemmän kuin vehnäjauhoja kokonaisuudessaan. Myös maissijauhot käyvät tähän tarkoitukseen.
Kakku on tehty 23 cm irtopohjavuokaan; jos käytät pienempää vuokaa tai haluat pienemmän annoksen, voit suhteessa pienentää ainesosien määrää. Hyvänä ohjeistuksena kakkupohjaan on laittaa jauhoja, munaa ja sokeria kaikkea saman verran ja sitten vähentää jauhoista sen verran, kun laitat kaakaojauhetta.

Kun kakkupohja on vähän jäähtynyt, irrota se vuoasta ja kumoa. Jäähtyneenä leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen, joista paksuin kannattaa lätkäistä pohjalle, jos et osaa leikata tasapaksuja kerroksia.
Keitä vahvaa kahvia tai espressoa kakun kostutusta varten ja lisää siihen sokeria. Kun kahvi on jäähtynyt haileaksi sekoita siihen mantelilikööriä oman maun mukaan. Minulle neljä ruokarusikallista oli riittävästi, että maistui, mutta ei pelkästään alkoholille.

Tee täytteet:
Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla. Laita jääkaappiin odottamaan.
Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, lisää mascarpone ja mausteet. Kääntele kermavaahto kaapimella joukkoon.
Munattomassa versiossa vatkaa mascarpone pehmeäksi, lisää sokeri, likööri ja cappuccinojauhe. Kääntele kermavaahto kaapimella joukkoon.

Vinkki: Jos haluat, voit käyttää täytteeseen munaa, mutta siitä saa helposti myös munattoman vain yksinkertaisesti jättämällä sen pois. Minun kakkuni välikerroksessa oli ensimmäisellä tavalla munallinen versio ja päällä oli tuo jälkimmäinen täyte ilman munaa, mutta cappuccinojauheen kanssa. Väliin laitettavaan täytteeseen ei cappuccinojauhetta tarvinnut, koska kostutus on vahvaa kahvia, mutta pintaan laitoin cappuccinojauhetta, että siihen tulee vähän enemmän aromaattisuutta. 
Tarvitset siis joka tapauksessa kaksi täytettä tai kaksinkertaisen määrän jompaa kumpaa täytettä, että riittää koko kakulle. Minulla on koko toinen annos kakun päällä lukuun ottamatta sitä osaa, jonka nuoleskelin muovipussista epäonnistuneen pursotuksen tuloksena.

Täytä kakku:
Kostuta kerrokset reippaasti; kakku saa ja sen pitääkin olla kostea. Laita jompaa kumpaa täytettä väliin, nosta toinen kerros päälle ja toista. Viimeisen kerroksen päälle koristeeksi voit halutessasi/osatessasi pursottaa pieniä söpöjä tiiviitä kekoja niin kuin oikeaoppiseen tiramisuun. Jos epäonnistut/et osaa, niin voit vain tehdä paksun kerroksen täytettä pintaan ja peittää pienet kauneusvirheet kaakaolla.
Vähän ennen tarjoilua siivilöi pintaan tummaa kaakaojauhetta. Nauti kahvin, teen tai jälkiruokaviinin kanssa, tai vaikka sen ylimääräisen jäljelle jääneen manteliliköörin kera.


Tiramisukakku maistuu kaikille kahvin ja suklaan ystäville ja hienovaraisen manteliliköörin maun myötä on myös aikuisempaan makuun. Meillä kakusta tykkäsivät kaikki muut paitsi äiti, joka ei siedä mitään alkoholia edes rommilakkakakun muodossa. Kaikki muut ottivat kakkua lisää ja minä jo pelkäsin, ettei sitä riitä kaikille, vaikka tästä tulee arviolta 12-14 ihmisen annos, riippuen siitä millaisia kakkumonstereita siellä ruudun toisella puolella lymyää.

Lapsille sopivan kakusta saa käyttämällä kaupan teennäisiä mantelinmakuisia litkuja, ja jos kaapista ei sitä mantelilikööriä tähän hätään löydy, tai jos joku ei tykkää siitä, niin täytteeseen voi käyttää myös marsalaviiniä tai amarettoa. Jotkut hurjat käyttävät myös kahvilikööriä, jota on kaupan tiramisussa, mutta minusta italialainen Disaronno-mantelilikööri sopi tähän parhaiten, koska kyseessä on italialainen jälkiruoka.
Jos tahdot ihan täysin oikeaoppisen tiramisun, niin sitten kakkupohjankin voi korvata savoiardikekseillä tai lady fingerseillä, joita sitten uitetaan kostutuksessa ja pinotaan, mutta minä halusin että kakkuni näyttää kakulta ja tuntuu kakulta, joten tein suklaisen kakkupohjan. Tuntuu enemmän itsetehdyltä kun pääsee leipomaan ja nuolemaan taikinakupin.

Kaunis teerasiakin sai kehuja. Ostettu tässä postauksessa Saimatalon kaupasta.
Nyt ei ihan heti tee mieli syödä tiramisua, tuli muuten sen verran syötyä kakkua. Toivottavasti ei ole tullut paisuttua pullataikinan lailla, jospa se Vivien of Hollowayn tilaus saapuisi pian. Uutta mekkoa ja parempia säitä odotellessa voikin kutjottaa taas rauhassa varsinkin, kun jääkaapissa vastaan katsoo vain valo ja sää on niin kurja, ettei tee mieli mennä edes kauppaan.

Tällä viikolla kaupungissa on tivoli, jonne haluaisin päästä uudessa mekossa käymään, mutta ulkona sataa vettä ja myrskyää. Ilmeisesti lämpimämpiä säitä on kuitenkin luvassa, joten toivotaan, että kesä tulisi takaisin ja pääsisi jälleen uimaan uudessa uikkarissa ja nauttimaan lämmöstä.

2 kommenttia:

  1. Hyvä ja yksityiskohtainen ohje, mahtavaa, että joku jaksaa kirjoittaa tällaisia :)

    Mie vielä jonain päivänä teen oikeaoppisen itaaalialaisen tiramisun niistä Savoiardi-kekseistä. Tällaisia kakkuja ja jälkiruokakuppiversioita ym. olen syönyt sen verran, että olisi kivaa tehdä ihan oikea tiramisu. Mut onhan nämä kakutkin ihan taivaallisen hyviä ja maku on niin erilaista kuin perustäytekakussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kaavaillut tekeväni joskus savoiardikekseistä tiramisun. Siihen täytteeseen tulee ainakin siinä vaiheessa varmasti sitä kananmunaa mascarponen kaveriksi :) Ja espressoa kostutukseen, likööristä en ole ihan niin varma, kun siitäkin taitaa olla monta kuppikuntaa. Parasta olisi kun pääsisi ihan Italiaan mussuttamaan tiramisuja, on noita kaupan tiramisuja tullut sen verran syötyä, että olisi hyvä kun olisi ihan aito ja alkuperäinen vertailukohta.

      Poista