tiistai 24. tammikuuta 2017

Hurahdin Finlaysonilla

Monesti kun kaupoissa on alennuksia, juuri ne tuotteet, joita sieltä voisi ostaa, eivät ole koskaan alennuksessa. Varsinkin Finlaysonilla alennuksesta löytyy yleensä täysin geneerisiä tuotteita, joita on kolmetoista tusinassa, mutta aina joskus on onni onnettomuudessa ja alennuskaman joukosta löytyykin jotain hyvää.

Aiemmin tässä kuussa ostin Finlaysonin pop-up-myymälän joulunjälkeisestä alennuksesta itselleni sellaiset pyyhekangasta olevat tohvelit saunareissuille ja ne ovat olleet oikein mukavat jalassa. Harkitsin myös kylpytakin ostamista, mutta koska alennus ei ollut kylpytakin osalla kovin kaksinen, jäi kylpytakki kauppaan odottamaan vähän vähemmän pihejä päiviä. No, ne vähän vähemmän pihit päivät saapuivat viime viikon perjantaina, kun kuvausreissun jälkeen kävimme Janinan kanssa kaupungilla ja päätimme piipahtaa pop-up-myymälän loppuunmyyntialessa, jossa kaikki tuotteet olivat -60%. Joululahjapostaukseni lukeneet ihmiset varmaan tietävät, että olen höpönä kaikkiin Tom of Finland -tuotteisiin, mutta ne eivät ole ikinä alennuksessa. Koko muun kaupan valikoimasta saattaa saada -20% alennusta tiettyinä ajankohtina, mutta ei Tom of Finlandista. Monta kertaa olen kaiholla katsonut tuotteita ja jättänyt ostamatta, koska niillä on liikaa hintaa, mutta nyt loppuunmyyntialennusten aikaan myös rakkaat tomppatuotteeni olivat alennuksessa, joten annoin palaa koko rahan edestä.
Edellisellä kerralla olin kysellyt myyjältä noista Tom of Finland -pussilakanoista, koska huomasin vanhan pussilakanani kanssa, että kuvallinen puoli on sileämpi kuin kuvaton, joka tuntuu itseasiassa puuvillasatiiniksi yllättävän karhealta ja takertuu yöpuvun housuihin kiinni ikävästi. Otaksuinkin, että kyse on normaalista puuvillasta ja tästä huomautettuani aiheutin melkein reklamaatioprosessin, kun avulias myyjä otti yhteyttä Finlaysonin muihin tyyppeihin, jotka olisivat halunneet minun lähettävän pussilakanani tutkittavaksi. Onneksi se on edelleen valtavan pyykkivuoren alle hautautuneena, joten kieltäydyin kohteliaasti ja päädyin samaan lopputulokseen mitä Finlaysonin tyypit arvelivat, että lakanan kuvattoman puolen karheus todennäköisesti johtuu siitä, että printtipuoli on ohuempaa ja sileämpää. Ja niin onkin.

Alun perin menin Finlaysonille takaisin, koska avulias myyjä oli myös luvannut tuoda oman pussilakanansa minulle hipelöitäväksi (koska sitä kaupan pakkausta ei ilmeisesti voi avata), että voin arvioida onko kangas samanlaista. Aikani kangasta hiplattuani huomasin, että uusissa pussilakanoissa myös se kuvaton puoli on ohuempaa materiaalia, eikä paksuuseroa kankaissa enää ole. Sitten kun vielä tosiaan sain varmistuksen, että jopa rakastamistani tomppatuotteista saa -60% alennusta, hurahdin ihan tyystin. Tarkoituksena oli ostaa vain köysikuvioinen pussilakana joululahjaksi saamani tyynyliinan kaveriksi, mutta ostin sitten myös sinisellä kuviolla varustetun tyynyliinan ja pussilakanan ja kun kerran olin lakanaostoksilla, mukaan tarttui myös satiinialusalakana.
Nyt olen melkein onnellinen isohkon Tom of Finland-kokoelman omistaja. Melkein onnellinen siksi, että eka yritys tuon sinisen setin käyttämiseen oli onneton. Tiedän, että pesuohjeissa suositellaan pesemään lakanat ennen käyttöä, mutta en ole oikeasti tehnyt sitä vuosiin. Veljenkin mielestä lakanat on parhaimmillaan suoraan pussista otettuina, mutta tällä kertaa se ei mennyt ihan nappiin. Lakanat tuntuivat iholla niin perhanan karheilta, että poskeani kävi hiertämään yöllä niin kuin olisi hiekkapaperilla raapinut ja jouduin yön pimeydessä ryömimään kaapille kaivamaan tutut rakkaat Hello Kitty-lakanat kaapista ja vaihtamaan lakanat itselleni.

Otin edellisen Tom of Finland-tyynyliinani suoraan paketista käyttöön niin kuin kaiken muunkin näiden 27 vuoden aikana ja se oli alusta asti ihana ja sileä, mutta noissa sinisissä lakanoissa oli kyllä jotain vialla niin, että minäkin alan ymmärtää miksi niiden pesemistä suositellaan ennen käyttöä. Huomasin myös, että materiaali ei ole puoliksikaan niin sileää kuin muissa puuvillasatiinia olevissa lakanoissani vaan se on kauttaaltaan ohuempaa ja se kangas on paikoitellen jopa läpikuultavaa. Laatu ei ole 79.90€ alkuperäishinnaksi kovin kaksinen, mutta koska ostin nämä ja vielä jättimäisen Mörkö-pyyhkeen yhteensä 103.80 eurolla, en ryhdy valittamaan. Lakanat roikkuvat pestyinä ovien päällä kuivamassa ja oikein runsaalla huuhteluaineella huuhdeltuina, että kunhan raaskin vaihtaa Hello Kitty-lakanastani pois, niin annetaan näille uusi mahdollisuus. Siihen saakka en aio mollata lakanoita enempää, koska printit ovat oikein kivoja ja tuottavat minulle iloa (ihan hykertelen ilosta kun pääsen esittelemään näitä poikaystävälle, joka ei ymmärrä). Toivotaan, että pestyinä ja käytössä nämä pehmenevät, eivätkä ole enää ihan niin "rapsakoita" kuin suoraan paketista avattuina.
Sitten tosiaan aluslakanan lisäksi tein toisen (kolmannen/neljännen?) heräteostoksen Mörkö-pyyhkeen muodossa. Katselin ensin Tom of Finlandin jättipyyhkeitä, mutta tulin siihen tulokseen että tummansininen ja musta ovat liian miehekkäitä värejä ja printti liian tylsä aiheuttaakseen minussa sitä hykertelyreaktiota, jonka saan Tom of Finland-tuotteista, joten kyselin sitten saako jättipyyhkeitä eri printissä. Vaihtoehtoina olivat sellainen ruma tiikerin naamalla varustettu rantapyyhe ja sitten tämä Mörkö-pyyhe, joka tämäkin on väriltään ei-niin-tyttömäinen, mutta koska Mörkö on faaabulous, niin pyyhe lähti mukaan. Olen kaipaillut pyyhettä, johon kietoutuneena takapuoli ei pilkota alta, mutta ei tämäkään pyyhe ollut vastaus rukouksiini. Pituutta kyllä löytyy ihmisen verran, mutta sitä leveyttä ei merkittävästi tavanomaista enempää, enkä ymmärrä miksi. Mitä järkeä on tehdä ihmisen pituinen pyyhe, kun se leveys on ainoa asia, jota siihen pyyhkeeseen tarvitsee lisää? Ei sitä pyyhettä tarvitse kietoa kahta kertaa itsensä ympäri, sen tarvitsee vain olla riittävän leveä/pitkä, että pyyhkeeseen kietoutuneena ei tarvitse kulkea perse paljaana.

Miten olisi jos pyyhe olisi vaikka 100 x 160cm?
Minulla on yksi suunnilleen sen kokoinen pyyhe ja jos pyyhettä ei tarvitsisi joskus pestä, en mitään muuta käyttäisikään. Tykkään siitä, että sen pyyhkeen voi kietoa rinnan ympäri tai vaikka hartioiden ympäri, eikä siitä pylly pilkota sittenkään. Miksi näitä ei enää tahdo saada lisää mistään? En varmasti ole ainoa nainen, joka kaipaa pyyhkeeltä vähän peittävyyttä.

Harkitsin vielä sen kylpytakin kotiuttamista, mutta tulin siihen lopputulokseen, että ehkä tuolla aamutakillakin sen verran pärjää. Olen hirveän pihi panostamaan mihinkään käyttötavaraan (paitsi paistinpannuun) ja totta puhuen voisin mennä saunaan vaikka pelkkään pyyhkeeseen kietoutuneena, jos tosiaan olisi pyyhe, jolla kehtaisi kulkea kaksi kerrosta rappukäytävässä. Joskus kesäaikaan olen kyllä kulkenut saunalta kotiin pelkkään pyyhkeeseen kietoutuneena, kun aamutakki on ollut liian kuuma vaihtoehto, mutta silloin on pitänyt toivoa, etteivät naapurit osu samaan aikaan rappukäytävään. Saatan kuljeskella kotona alusvaatteissa silloinkin, kun ikkunoiden edessä ei ole verhoja, mutta en silti halua esitellä rappukäytävässä pyllyäni naapureille.

Oletteko te tehneet viime aikoina ostoksia Finlaysonilla ja jos olette, niin oletteko testailleet puuvillasatiinisia tuotteita? Olisi kiva kuulla, jos jollakulla muulla on samanlaisia kokemuksia tuosta puuvillasatiinin laadusta kuin minulla, vai onko minusta tullut vain herkkäihoinen.


In English:

So basically this is a blog post about my sale finds from Finlayson, a Finnish company that produces fabrics, towels, bed sheets and that kind of stuff. Our local pop-up shop is closing by the end of January so everything was on -60% sale, including my beloved Tom of Finland products, which are usually never on sale. They're the most expensive products of Finlayson and pretty much the only ones I want, so I'm happy that this time they were on sale as well.

I had intended to buy only the duvet cover depicting ropes, but since everything was much cheaper than usually, I also got the blue set and a bottom sheet (which isn't Tom of Finland, but is cotton sateen like the other ones). I'm happy that I got them on sale, because they're not as high quality as I thought they would be (not worth the original price of 79.90€). 

I know you're supposed to wash sheets before using them, but I have never done that until now. Like always I tried using the blue set right off the package, but my skin got so terribly itchy that I had to change sheets in the middle of the night to be able to sleep. The fabric is lighter and much more crispy than my previous cotton sateen sets and it also differs from my older Tom of Finland duvet cover, of which I had complained, because the non-printed side of the duvet cover was scratchier than the one with the picture. In my opinion the quality should be consistent on both sides, which is the case with my newer duvet covers, but sadly in the way that now both sides are equally as scratchy. It's not bad quality, but it's not as smooth as cotton sateen should be. I have no idea what they changed and why, but it's definitely not for the better. Even the bottom sheet is much lighter material and scratchier than it's predecessors (which are also from Finlayson).

The Groke towel was an impulse purchase as well. I thought I could use another large towel, but even though this towel is very long (180cm), it's not much wider than your regular towel (90cm). Why can't people make proper wide towels, like 100 x 160cm? It doesn't need to be really long, it just needs to wide enough to give proper cover when you wrap it around yourself.

The total price of all my purchases was 103.80€ which is a huge bargain considering that if I bought a Tom of Finland duvet cover and pillow case in their original prices, they would cost about 100 €. Now I got an extra duvet cover, a bottom sheet and a large Moomin towel on top of that, so even though the quality of some items isn't top notch, it's still a great bargain.

3 kommenttia:

 1. Ostin tämän Mörkö-pyyhkeen kans alemyynneistä ja se on ehdoton suosikkini juurikin jättimäisen täydellisen kokonsa puolesta! Muutenkin muumi-fanina rakastan näitä, mutta tämä oli nappiin. Myös miehenikin tykkäs kun kerrankin ei ole pyyhkeenä lyhyt "lannevaate" vaan kunnon kylpypyyhe.

  PS. Noi Tom of Finland jutut on kyllä mahtavia!

  VastaaPoista
 2. Ihan mahtavia löytöjä! Finlaysonilla tulee käytyä yleensä kerran pari vuodessa ostamassa niin omaan kotiin kuin lahjaksikin. Palvelu on aina tosi ihanaa ja itse olen kyllä ollut myös tuotteiden laatuun ihan tyytyväinen. Minulta löytyy pussilakanasettinä Aura. Nyt kun tutkailin, niin se kangas taitaa olla kyllä aavistuksen kovempaa kuin omistamani Marimekon Kivi-setti, mutta eipä tuo ole minua haitannut :)

  VastaaPoista
 3. Huippuja löytöjä! <3 Ite oon huomannut Finlaysonin lakanoissa jonkin verran laatueroja ja jollain asteeella se kyllä ärsyttää. Osa lakanoista on todella karheita ja osa sellasia ihan luiruja. Mun omat lempparit on karheista "kesytetyt" ja 5 vuotta säännöllisesti pestyt filaysonit, jotka on nyt ihan täydelliset <3 Ostin uutta taloa ajatellen cittarista ne Marimekon lumimarjat, mutta ne vaikutti kans aika karheilta.. pitää kattoo jos pehmittäis niitä taas vähän ensin :)

  Mukavaa viikkoa! <3

  VastaaPoista