perjantai 29. heinäkuuta 2016

Helteinen mökkireissu

Tänä vuonna on tullut kirittyä viime vuosien vähäiseksi jääneitä mökillä käyntejä yhdessä poikaystävän kanssa. Helteiden saavuttua lähdettiin tiistaina mökille pariksi päiväksi ja tultiin eilen juuri sopivasti ennen sateiden alkamista takaisin. Matkalla tosin ripautti vähän uhkaavanlaisesti vettä, mutta sateet jäivät onneksi kuuroiksi, joilla oli selkeät rajat. Oli huvittavaa seurata kuinka noin 300m matkalla oli satanut ja sen jälkeen oli taas kuivaa.
Mökillä oli oikein hyvä sää, aurinko paistoi ja lämmintä oli 24-27 astetta. Korvessa helle ei tuntunut ollenkaan yhtä tukalalta kuin kaupungissa asvaltin keskellä, kun lähistöllä oli vielä vettäkin, jonne pääsi puljaamaan aina silloin kun siltä tuntui. Uitiinkin heti alkajaisiksi pari kertaa ja saunasta illalla viidesti. Vesi oli ihanan lämmintä ja mikä parasta, oli lähestulkoon täysin tyyntä. En tiedä muista, mutta minusta tyynessä vedessä uiminen on yksi maailman parhaimmista asioista, varsinkin saunasta alasti auringonlaskun aikaan. Keskellä järveä on mukava kellua ja ihailla auringonlaskua sekä taivaalta että veden pinnasta.
Mökillä oli ihan hirveästi sammakoita, tai oikeastaanhan nämä ovat rupikonnia. Viimeksi niitä ei näkynyt kuin muutamia, mutta nyt sai varoa askeltaan jatkuvasti. Penskana meillä oli veljen kanssa tapana metsästää sammakoita ja laittaa niitä sellaisiin entisiin betonisiin kukkaastioihin ja vertailla, kumpi pyydysti enemmän (ja kummalla oli isommat sammakot), mutta se ei mennyt ihan nappiin, kun ne pötkivät aina pakoon pohjan välistä.

Samoin meillä oli tapana pyydystää sisiliskoja ja yhtenä vuonna kuljetettiin mökillä mukana olleen naapurin kanssa varmaan muutamankymmentä sisiliskoa 70km matka takaisin kotiin kaikenlaisissa rasioissa ja parhaimmillaan takin taskuissa. Siellä ne kivasti kuhisivat taskussa automatkan ajan ja pääsivät kotiin päästyä asumaan naapurin makuuhuoneen (lelu?)arkkuun. Siinä vaiheessa, kun naapurin tytön vanhemmat huomasivat Tutteli-purkkien mystisesti kadonneen, sisiliskovaltakunta paljastui aikuisille ja liskot pääsivät asumaan naapurin pihalla olleeseen kantoon. En tiedä millainen sisiliskokunta naapurin pihalle kehittyi ajansaatossa, mutta mökillä ei ole vuosiin näkynyt yhtä paljon sisiliskoja kuin silloin lapsena, tai sitten minulla ei ole enää tarpeeksi hyvä kärsivällisyys kytätä puupinojen luona, josko jostain rakosesta kurkistaisi liskon pää. Nähtiin silti muutama sisilisko, mutta eihän niitä kiinni saanut enää aikuisen motoriikalla.
Osasyynä liskojen katoamiseen voi olla tämä meidän koiranrutkalekin, joka jahtaa pörriäisiä, huitoo valtavia mehiläisiä tassuilla ja syö myyränpäitä heti kun silmä välttää. Pöysti pelkää pörriäisiä ja pentuna sitä pisti ampiainen kuonoon, mutta silti sitä mehiläistä on ihan pakko mennä huitomaan tassulla ja murista, kun yritetään estää. Tavalliset kärpäset taas pelottaa ihan kamalasti ja niitä pompitaan häntä roikkuen karkuun.

Olen jo pitkään meinannut lisätä Pöystistä videoita Youtubeen, koska sillä on kerrassaan mielenkiintoinen verbaalinen varasto. Koira hurisee ja jorisee, ja aamulla ihmisiä herättäessään röhkäisee innosta, jonka jälkeen tulee sellainen "jour rour rour"-ääni. Pöystillä on myös tapana hymyillä innostuneena niin, että ylähuuli on rullalla ja jos sitä ei tuntisi, joku voisi erehtyä luulemaan sitä vihaiseksi irvistykseksi. Vanhempien naapuri onkin tokaissut, että ei antaisi oman koiransa "irvistellä" sillä tavalla, mutta meille koiran hymy on kullanarvoista.
Uinnin ja koiran rapsutuksen lisäksi käytiin mamman kanssa keräämässä mustikoita ja syötiin hyvin. Kävimme kylällä kahviossa syömässä munkit ja ostamassa jäätelöt, ja mökillä paistoin taas litran täysmaidosta valtavan läjän muurikkalettuja. Ruokana oli possua, kanaa, makkaraa ja savumuikkuja kaiken maailman tykötarpeiden kanssa. Ähky oli sellainen, että asukuvat jäi ottamatta, mutta jos rehellisiä ollaan, niin olin puolet ajasta melkein Aatamin asussa muutenkin.

Sen sijaan testailin jälleen kameran asetuksia ja poltin päreeni, kun kamera teki samat kuin viimeksikin ja heitti mökkireissua edeltävästä muistikortin alustuksesta huolimatta Error 02:n. Kauniit ilta-auringossa otetut perhoskuvat katosivat taas kankkulan kaivoon, mutta iskä pelasti sentään tiistaina otetut valokuvat tietokoneelle ja onnistui alustamaan muistikortin vielä kerran, jotta sain torstaiaamuna kuvattua pörriäisiä. Taitaa silti olla uuden muistikortin ostaminen edessä, koska ei 64 Gb:n muistikortista ole paljoakaan hyötyä, jos sadan kuvan jälkeen kamera heittää errorit eikä anna ottaa enää kuvia.
Isällä on lähestulkoon ammattilaistason kamera ja useita putkia ja hän kuvaakin paljon ötököitä ja lintuja. Loittoputkella on vähän helpompi kuvata pieniä ötököitä, mutta minä joudun kittiputkellani menemään niin lähelle ötököitä, että valtaosa lähtee niistä livohkaan ennen kuin pääsen tarpeeksi lähelle. Näitä parittelevia perhosia ei onneksi haitannut yhtään, vaikka töllistelin niitä lähietäisyydeltä kamerani kanssa.

Sama ongelma on kaukaa kuvaamisen kanssa. Järvellä kävi kuikkapariskunta, mutta ei tällä putkella saanut minkäänlaisia kuvia niistä, vaikka olivat vain neljänkymmenen metrin päässä. Asukuvaamiseen tämä on ihan jees, mutta jos sitä joskus innostuu ottamaan enemmänkin luontokuvia, täytynee hankkia isompi putki tai käydä isän varastolla lainaamassa. Se taas onnistuu vain silloin, kun ei olla samaan aikaan kuvaamassa.
Kuuntelin toissayönä vessassa käydessäni outoa ölähtelyä ja ajattelin heti ensimmäisenä, että se on varmaan joku erittäin hölmönkuuloinen lintu, mutta isää konsultoitua tultiin siihen tulokseen, että kyseessä saattoi olla naarashirven mylvintä. En enää muistanut edes, että mökillä on hirviä, vaikka sellainen jolkotteli vuosia sitten auton vierellä mäkeä alas. Penskana tuli nähtyä jos jonkinlaisia eläimiä mökillä ollessa, mutta nyt tulee käytyä siellä niin harvoin, että todennäköisyydet elukoiden näkemiseenkin ovat pienemmät ja koira pitää loput ajasta huolta, ettei ketunpojat tule pudottamaan nuotiosijalta tiiliä alas.

Mietin, että josko sitä vielä kolmannen kerran tänä vuonna menisi mökille. Kantarelleja olisin halunnut kerätä, mutta joku röyhkimys oli käynyt keräämässä sienet meidän mökin pihalta vanhempien poissaollessa, joten jäi sienisaalis saamatta. Josko suppilovahveroita ehtisi ilmestyä elokuun aikana edes yhden kastikkeen verran, niin olisin tyytyväinen. Nyt on pakastin täynnä marjoja ja lisää on jääkaapissa, joten eiköhän näillä pärjätä jonkin aikaa.


In English:
We went to our summer cottage again on Tuesday and came back on Thursday. We enjoyed a very good and hot weather, lots of good food and plenty of swimming. I don't have any outfit photos, because I rarely wore any clothes at all. I spent most of my time tanning and swimming, but I also picked blueberries and played darts with my boyfriend.

There were a lot of butterflies and frogs (more like toads) and it reminded me how me and my brother used to catch frogs and compete who got more of them. We put them in old planters, but they always escaped through the bottom.

As a kid I also used to catch common lizards. With our neighbor we caught several dozens of lizards and took them back home in our pockets and old butter boxes. I wonder if that's why there are barely any lizards left these days...

I did see a couple of lizards, but I'm not patient enough to stare at sunny places trying to see if a lizard would peek its head between the logs. I'm also way too slow to catch them even if I manage to see one. Our dog however is much faster and she chases everything: bees, flies, moles, and in most cases eats them as well. Then she comes complaining to me at 6.30 am when I'm sleeping and goes outside to vomit.

My camera also decided to throw Error 02 on me this time again, despite formatting my memory card before hand. My dad saved my pictures, formatted the card again and afterwards I could take more photos, but all of my pretty sunset pictures were gone again. I got a few nice photos of mating butterflies in the morning, but I really prefer photographing in the evening due to the softer light. I guess I need to buy another memory card, because what good is a 64Gb card if I can't use even 10% of the space without an error? 

It's weird, because I can take several hundreds of photos at home, but whenever I try to take pretty pictures of butterflies, I get an error. Grrr.

I also probably need to buy another objective at some point if I wish to begin photographing more insects, flowers and stuff like that. My kit objective works fine for outfit photos, but I can't get close enough to insects for proper photos with my current lens. I could always borrow my dad's lenses, since that's the only reason I bought a Canon camera, but it only works when we're not both photographing at the same - which is often the case at our cottage. Either way I need to get a new memory card first, because I can't take any photos without one and that wouldn't really work for my blogging hobby, now would it?

3 kommenttia:

  1. Oot ottanut kyllä taas niin kauniita kuvia! <3 Todella onnistuneita kuvia nuo kuvat perhosista, vau! Ikävä kuulla, että sulla kävi taas noin tuon muistikortin kanssa :/ Ehkä uuden kortin ostaminen auttaa!

    VastaaPoista