keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Amerikkalainen juustokakku

Tykkään tosi paljon juustokakuista, mutta yleensä teen ne kypsentämättöminä versioina keksipohjalla ja liivatteella jähmetetyllä täytteellä. Välillä on kuitenkin hyvä poiketa kaavoista, joten pääsiäisenä tein sitten sitruunaista amerikkalaistyylistä juustokakkua, eli sitä ehtaa cheesecakea. Tässä tein tosin täytteen kanssa poikkeuksen ja lisäsin siihen rahkaa, jottei se ole aivan pelkkää juustoa. Rahka antaa hiukan keveyttä muuten tuhtiin kakkuun ja kaivattua raikkautta sitruunan kanssa.

Amerikkalainen juustokakku

Pohja:
150 g voita
3 rkl sokeria
1 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 muna
1 rkl vettä

  • Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Lisää muna ja kuivat aineet voi-sokerivaahtoon vähitellen.
  • Viimeisenä lisää vesi ja sekoita tasaiseksi massaksi.
  • Painele voidellun ja jauhotetun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille vehnäjauhoja apuna käyttäen. Anna levätä jääkaapissa täytteen teon ajan, jotta pohja pysyy muodossaan.

Täyte:
1 prk (175g) maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa
1 prk (n. 200g) mascarponea
1 prk (n. 250g) maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
3 rkl perunajauhoja
2 dl sokeria
2-3 tl vaniljasokeria
yhden sitruunan mehu ja kuoriraaste
4 munaa

  • Sekoita ja notkista juustot vatkaimella. (Halutessasi voit käyttää pelkkää Philadelphiaa ja korvata myös rahkan tuorejuustolla, mutta mielestäni rahka antaa hyvää rakennetta ja mascarponen maku on pehmeämpi kuin suolaisen Philadelphian, joten näillä saa hyvän tasapainon täytteeseen ilman, että sokeria täytyy lisätä kohtuuttomasti.)
  • Lisää maitorahka, sokerit ja sitruunan mehu ja kuoriraaste juustojen sekaan ja sekoita tasaiseksi.
  • Sekoita kuohukerma ja perunajauhot tasaiseksi tahnaksi erillisessä astiassa. Tahnaan ei saa jäädä minkäänlaisia paakkuja, joten tämän kanssa kannattaa olla huolellinen.
  • Lisää kermatahna muiden aineiden sekaan ja sekoita täyte tasaiseksi.
  • Viimeisenä lisää munat yksitellen vatkaimella täytteen sekaan.
  •  Kaada täyte pohjan päälle, tasoita ja paista uunissa 175 asteessa aluksi n. 50 minuuttia ja sen jälkeen laske lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä 20-30 minuuttia.
Monissa muissa juustokakkuohjeissa on paisto-ohjeena yksi tunti 175 asteessa, joka saattaa hyvinkin toimia, mutta epäilin, että paksuhko täyte saattaa jäädä raa'aksi ja lässähtää, joten pelasin mieluummin varman päälle ja kypsensin kakkua hieman pidempään pienemmässä lämpötilassa. Lämpötilan laskeminen oli tässä tapauksessa oleellista, ettei kakun pinta pala, ja näin kakusta tuli täydellisen kypsä, mutta mehevä. Loppuvaiheessa kakkua kannattaa vähän vahtia, ettei täyte tosiaan ota liikaa väriä, sillä täyte nimittäin turpoaa aika reilusti ja nousee koholle, mutta laskeutuu sitten jäähtyessään. Tällöin kakku saattaa lässähtää, jos se ei ole tarpeeksi kypsää, muussa tapauksessa täyte laskeutuu normaalitasolleen.

Tässä herkkuhetkiä muillekin sitruunan ystäville. Jos ei liikaa tykkää sitruunasta, kuoriraasteen voi jättää pois, mutta minusta se tuo mukavasti raikkautta tuhtiin juustokakkuun. Ei kun herkuttelemaan!

7 kommenttia:

  1. En ookaan kokeillut rahkaa juustokakun sekaan tälläi paistettavassa versiossa :) Näyttää hyvältä! ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahka keventää hieman tuhtia täytettä ja antaa mukavan ilmavan rakenteen.

      Poista
  2. Amerikkalainen juustokakku on kyl yhtä suurimmista herkuista <3

    VastaaPoista
  3. Näyttää niin herkulliselle! Arvaapa tekisikö mieli :)!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just eilen syötiin tätä herkkua, kun pikkuveljen morsian oli tehnyt tällä ohjeella. Nam!

      Poista