torstai 21. huhtikuuta 2016

Romaani hiustenhoitotuotteista

Only in Finnish this time!

Puhutaan vaihteeksi jostain muusta kuin mekoista. Nyt kun on bad hair day huonosti nukutun yön jäljiltä, on hyvä aika puhua hiustenhoitotuotteista. Vaalensin hiukseni viime lokakuussa, jonka jälkeen minun piti uusia hiustenhoitotuotearsenaalia sopivaksi vaaleille, vaalennuksesta rasittuneille hiuksille.
Ensimmäisenä ostoslistalle tulivat Goldwellin Rich Repair -tuotteet, joita olen käyttänyt aiemminkin. Kun kampaaja kusi tukkani pari vuotta sitten syksyllä, ostin jo silloin Repair-sarjan tuotteita hoitamaan vaalennettua hiusta, mutta päädyin lopulta leikkaamaan monta senttiä latvoista pois. Toisin sanoen tukkaan ei jäänyt niin paljon kuivia osia, että olisin ehdottomasti tarvinnut enää Repair-sarjaa, joten käytin Goldwellin värjätyille hiuksille sopivia shampoita, jotka itseasiassa ovat hoitavampia kuin nämä korjaavat shampoot. Tukka tuntuu niiden jälkeen sileämmältä kuin näillä, mutta näistä ehdottomasti suosikkejani ovat tuo 60 sekunnin tehohoitoaine, jota käytän aina värjäyksen jälkeistä seuraavan viikon, ja uudempana tuttavuutena kuvassa vasemmalla oleva vähän huonosti näkyvä seerumi. Se maksoi yli 20 euroa, mutta on ollut erittäin riittoisa - pari painallusta riittää kaikkiin latvoihin.
Viimeisimmän vaalennuksen jälkeen hiusten latvani ovat olleet sen kuivat, että jos en käytä suihkussa ollessa mitään vahvempaa hoitoainetta (minulla on eri vahvuisia hoitoaineita), niin tästä on erittäin paljon hyötyä. Levitän sitä vain hiustenlatvoihin kuivimpiin osioihin ja loput tahmat käsistä muualle hiuksiin, jonka jälkeen hiukseni ovat sileät, pehmeät ja aivan ihanan tuoksuiset.

Tuoksu näissä kaikissa on tosi hyvä, mutta kuten sanoin, shampoo ei ole erityisen hoitava, mutta se jättää tukan mukavan ilmavaksi, joten käytän nyt tuon purnukan loppuun ja jatkan muilla shampoilla.

Sen sijaan Goldwellin värjätyille hiuksille tarkoitetut shampoot ja hoitoaineet ovat hoitavampaa laatua. Se on vähän kummallista, mutta jossain netin syövereissä oli kampaajien kertomuksia siitä, että itseasiassa värjätyille hiuksille tarkoitetut hiustuotteet ovat yleensä huomattavasti näitä muka-korjaavia tuotteita hoitavampia, jotta värjätty hius pysyy hyvännäköisenä. Kuollutta hiustahan ei mikään pelasta.
Käytettyäni värjätyille hiuksille tarkoitetut Goldwellin alta, kaipailin vaaleille hiuksille keltaisuutta taittavaa shampoota ja hoitoainetta, koska osa varmaan muistaa ne viime syksyn kanariankeltaiset hiukset ennen kuin lisävaalensin tukkaani.

Päädyin etsinnässäni vanhaan tuttuun jo hyväksi todettuun merkkiin, eli Goldwelliin. Goldwellin tuotteet on siitä puolesta hyviä, että ne ovat tyyriihköstä hinnastaan huolimatta riittoisia ja heillä on tuotteita myös paksummille hiuksille (etenkin värjättyjen hiusten sarjassa). Tukka ei tule lättänäksi vaikka hiukset löträisi juurta myöten hoitoaineella, jota muuten teen sen takia, että pian vaalennuksen jälkeen tyvikasvu on sen verran kuiva, että se kaipaa hoitavuutta, mutta ei kuitenkaan sitä, että tukasta tulee littana ja helposti rasvoittuva.

Nämä Goldwellin Blondes & Highlights -sarjan tuotteet ovat toimineet käytössäni erittäin hyvin ja taittavat hyvin keltaisuutta pois. Ei näillä samaa efektiä saa kuin joillain hopeashampoilla, mutta minä en haekaan viileää blondia vaan sellaista lämmintä, mutta ei-keltaista tukkaa. Molemmat ovat väriltään sellaisia hailakanvioletteja, riittoisia ja miedosti hyväntuoksuisia. Hoitavuutta riittää myös loistavasti sekä shampoon että hoitoaineen osalta.
Tigi Bed Head -sarjan Dumb Blonde -shampoon ja hoitoaineen sain viime jouluna joululahjaksi. Kumpikaan näistä ei taita keltaisuutta pois vaan hoitoaine on itseasiassa väriltään keltaista, mutta ilmeisesti näiden on tarkoitus olla etiketin mukaan enemmän korjaavia ja hoitavia tuotteita, kuten nuo Goldwellin Repair -sarjan tuotteet.

Pakko myöntää, että en tykkää tästä shampoosta yksinään. Se on liiankin hoitava, joten se jättää tukan tyvikasvun tahmeammaksi kuin mikään hoitoaine. Tukka ei vaan tunnu puhtaalta jos pesee tällä yksinään (eikä tämä ole hirveän riittoisaakaan), joten sekoitan tätä muihin shampoisiin, että saan tukan puhtaaksi. Joskus joudun tämän kanssa saippuoimaan pääni kahdestikin, että tukka tuntuu puhtaalta. En tykkää tahmaisesta tunteesta sitten yhtään, koska se tietää sitä, että tukka rasvoittuu alta aika yksikön.
En myöskään tykkää pumpusta, koska se hajosi ekalla käyttökerralla, eikä mene lukkoon ollenkaan, eli en voi ottaa tätä mukaan saunaan tai uimahalliin, ja toisekseen sitä saa runttailla aika monta kertaa, että shampoota saa tarpeeksi paksun tukan pesuun. Muiden shampoiden sekoiteaineeksi tämä kelpaa hyvin, niin paremmat shampoot kestää käytössä pitempään.

Hoitoaine sen sijaan on hyvä ja erittäin riittoisa. Pieni määrä riittää pitkälle, mutta yllättäen hoitavuus taas ei ole samaa luokkaa kuin shampoossa. Tällä voi läträtä hiukset päänahkaa myöten eikä tukka jää litteäksi, mutta yleensä tulen käyttäneeksi tämän jälkeen tuota Goldwellin korjaavaa seerumia hiustenlatvoihin. Otaksuisin, että tämä on hyvä hoitoaine käyttää ennen hiusten kihartamista, koska hiuksista ei tule liian liukkaat.
KCProfessionalin Color Maskit taas ovat pitkäaikaisia tuttaviani. Punatukkaisena olen käyttänyt punaista Color Mask Pepperiä ja pinkin/liilan tukan jäljiltä säilössä pyörii avaamaton Color Mask Plum ja kylpyhuoneesta löytyy molempia värejä avattuna.

Kun vaalensin hiukset, ostin tuota Color Mask Pearlia. Harkitsin Silveriä, mutta koska en tosiaan halua tuhkanvaaleita tai viileänsävyisiä hiuksia, päädyin Pearliin, joka taittaa keltaisuutta ja tuo tilalle hienoisen vivahduksen vaaleanpunaista. Väriltään aine on sellaista liilaa ja lopputulos on sitä mitä luvataan, eli helmiäisen kiiltävä, eloisan vivahteikas ja aavistuksen vaaleanpunainen. Rakastan tätä niin paljon, että hamstrasin tätä vahingossa kotiin kolme purkkia. En muistanut, että olin jo ostanut yhden avatun lisäksi toisen, joten ostin sitten kolmannen Sokoksen hiustenhellimisviikoilta. No, eipähän tarvitse enää säästellä pelkästään viikonloppuun vaan voin helliä hiuksiani ympäri viikkoa, sillä tämä antaa tosiaan ihanan eloisan kiillon hiuksille ja saa ne näyttämään hyväkuntoisille ja vivahteikkaille. En tiedä onko se erottunut kuvista (koska kaikki viimeisimmät kuvat on otettu viikonloppuisin :'D), mutta livenä eron huomaa selvästi niistä päivistä, joina olen käyttänyt Color Mask -hoitoainetta verrattuna niihin, joina olen käyttänyt joitain yllä olevia tököttejä.

Koska rakastuin tuohon hoitoaineeseen niin täysin, päätin kokeilla myös tuota Color Mask Shampoota samassa sävyssä. Virhe. En tykkää. Tuo shampoo on väriltään rusehtavaa ja saa tukasta aikaan juuri sellaisen elottoman tuhkanvärisen, jota olen yrittänyt vältellä. Kyllähän se taittaa keltaisuuden tehokkaasti pois, mutta minuun ei oikein pue se, että tukka näyttää harmaalta ja elottomalta, joten tämä on jäänyt erittäin vähäiselle käytölle. Kelpaa ainoastaan mikseriksi muiden shampoiden kanssa myös niille, jotka hakevat tuhkansävyä hiuksiinsa, koska nämä Color Mask Shampoot ei ole riittoisaa nähneetkään. Nämä eivät juuri vaahtoa, joten ainetta joutuu löträämään sen verran isolla kädellä, että pienelle purnukalle tulee äkkiä aika paljon hintaa. Olisi pitänyt muistaa tämä jo punaisten hiusten jäljiltä, mutta se shampoo sentään toi toivotun lopputuloksen - tämä ei.
Viimeisin yritys olivat nämä Sokoksen edellisestä alesta ostetut täysin tuntemattoman merkin John Friedan Go Blonder -vaalentavat shampoot ja hoitoaineet. Näillä oli hintaa puolet vähemmän kuin millään blogissa jo esitellyllä tuotteella ja toimintatehoa ihan riittävästi, mutta vaalennustehosta paha mennä sanomaan, kun tuijotan itseäni peilistä päivittäin. Ostin nämä, koska kun vaalensin juuri kasvun, siitä tuli vähän sellainen "Tein ite ja säästin"-oranssi, ja ajattelin josko nämä auttaisivat asiaan.

Näissä aineissa vaikuttavana ainesosana toimivat sitruuna ja kamomilla, joiden pitäisi hienovaraisesti vaalentaa hiuksia. Vaikea tosiaan arvioida onko tukka vaalentunut, koska se on vaalea entuudestaankin, mutta joka tapauksessa nämä ovat peruskäyttöön hyviä tuotteita. Tukka jää ilmavaksi ja hyvin hoidetuksi, eikä näitä tarvitse sekoittaa minkään kanssa. Näiden jälkeen voi myös kihartaa hiuksia, koska hoitoaine ei tee hiuksista liukkaita ja päänahkankin voi huljutella huoletta hoitoaineella. Riittoisia ovat myös ainakin tähän saakka olleet.

Näiden lisäksi ammeen reunoilta notkumasta löytyy Four Reasonsin syväpuhdistavaa shampoota, jota käytän mikserinä muiden shampoiden kanssa silloin, kun olen huljutellut tukkani hiuslakalla (ja jota käytin ennen shokkivärjäämistä), ja No Nothingin värishampoon ja hoitoaineen jämät. No Nothingin tuotteet ovat Goldwellin ohella suosikkejani, koska niissä ei ole hajuaineita eikä parabeeneja ja tukasta tulee ihanan puhdas ja tuuhea. Allergisille voin suositella, Sokoksella yksi purnukka maksaa 9.90€.

Joskus pesen tukkani myös ukolle ostetulle Erittäin Hienolla Suomalaisella Shampoolla, mutta useammin sekoittelen sitä muiden shampoiden kanssa. Viisaat ihmiset käyttäisivät aineet purkki kerrallaan pois, ettei niitä kerry montaa kymmentä kylppäriin, mutta minä sekoittelen 3-4 erilaista shampoota keskenään fiilispohjalta. Kaikkia niistä kun ei viitsi käyttää yksinään edellä kirjoitetuista syistä ja niitä parempia, joista pidän, tahdon säästellä, etteivät ne lopu heti kokonaan.

Loppuun voisin myös mainita vähän hiustenpesutottumuksistani. Pesen hiukset shampoolla illalla joka toinen päivä, joskus joka kolmas, jos se kolmas päivä on saunapäivä. Pesuajaksi valikoituu ilta, koska käyn joka tapauksessa huuhtelemassa ihon päivän päätteeksi ja olisi hölmöä käydä suihkussa kahdesti päivässä, koska tuo selkä syyhyää talvisin kuivuuttaan muutenkin. Hiustenpesuvälin pidän kuitenkin parissa päivässä, koska en kärsi tukan rasvoittumisesta enkä hilseestä.

Toissakesänä totutin hiuksia pitempiin pesuväleihin ja saatoin parhaimmillaan pestä hiukset maanantaina ja seuraavan kerran perjantaina, jolloin torstai oli kuivashampoopäivä ja perjantai sellainen "En raavi, vaikka kutittaa" -päivä. Aluksi se oli kamalaa, mutta jos sen perjantain kökötti piilossa kotona, niin kyllä sen vielä sieti ja ennen pitkää tukka oppi kestämään puhtaana ainakin sen kolme päivää putkeen ja kuivashampoota tarvitsi vasta torstaina tai perjantaina. Se oli erittäin hyväksi hiuksille, mutta kun pääsin töihin, en kehdannut mennä asiakaspalveluun "välivaiheen" hiuksilla, joten tuo joka toinen päivä vakiintui jälleen pesuväliksi. Nyt kun olen taas työtön mietiskelin jos opettaisin tukan jälleen pidemmillä pesuväleille, tai ainakin tuolle että pärjäisin esim. tiistaista perjantaihin niin, että kuivashampoota tarvitsee vasta perjantaina. En nimittäin tykkää yön yli nukkua kuivashampoolla, joten pesen sen (monesti osittain syväpuhdistavalla shampoolla) illalla pois.

En myöskään föönää tukkaa kuin vain silloin, jos suihkussakäynti menee niin myöhään, että tukka on liian märkä nukkumaan käydessä. Muuten käyn nukkumaan hiukset avoinna, monesti suihkun jälkeen kosteina ja siinä ne kuivaa yön aikana. Kostea tyyny haittaa paljon vähemmän kuin mekkaloiva naapuri ja tukkakin tykkää, kun sitä ei turhaan rasita.

Oliko teille tuttuja tuotteita ja mitä hiustenpesuaineita käytätte itse?

2 kommenttia:

  1. Mä veikkaan,että ollaan ihan samanlaisia noitten shampoitten hamstrauksen kanssa.. mullakin on varmaan 10 shampoota tällä hetkellä kierroksessa ja yksikään niistä ei tyhjeni hirveetä vauhtia.. haha :D Voisin sitten jossain kohtaa, kun saan taas ostaa lisää niitä kokeilla noita John Friedan Go Blonder- tuotteita. Ne kuulostaa kivalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie en ees pitäny itseäni minään hamstraajana, mutta yllättäen kun niitä purkkeja alkoi laskemaan, niin niitähän löytyi :D Tässä ei tosiaan ole edes kaikki kuvattuna, löytyy syväpuhdistavaa shampoota, (miehelle ostettu) Erittäin Hieno Suomalainen shampoo ja No Nothingin tuotteet.

      Poista