sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Suuri petticoatpostaus

Eli kaikki mitä tarvitsee tietää alushameista.

Useimmilla fiftarityyliä suosivilla naisilla on varmaankin vähintään yksi alushame, petticoat, tyllihame... nimiä on monia, mutta kaikki tarkoittavat suurinpiirtein samaa. Itsellä niitä löytyy hevoskuormallinen kaapista ja lisää tekisi mieli ostaa. Niitä löytyy kaikissa väreissä, eri hintaluokissa, eri pituisina ja erimallisina kaikenlaisiin tarpeisiin.
Seitsemäs + yksi puuttuu kuvasta.
Tunnetuin petticoat-merkki lienee eritoten Suomessa Hell Bunny.

Hell Bunnylta löytyy kahdenpituisia petticoateja, eli lyhyitä (20"/50cm) ja pitkiä (27"/68cm) petticoateja. Hameiden pituus vaihtelee muutamalla sentillä riippuen minkä koon ottaa, esim. koon XS-M pituus pitkänä on suurinpiirtein tuo 68cm, mutta koon L-XXL pituus on useita senttejä pidempi. Lyhyiden ja pyöreiden henkilöiden kannattaa ottaa täten huomioon, että kuminauhavyötärö venyy pienemmässä koossa ainakin 95cm asti, että pienemmän kokoisellakin tyllillä pärjää hyvin, jollei halua hameen roikkuvan nilkoissa asti.

Yleisesti ottaen lyhyemmät petticoatit ylettävät polvien yläpuolelle ja niitä käytetään lyhyempien mekkojen kanssa, tai jos ei halua tyllin vilkkuvan helman alta. Pidemmät petticoatit sopivat klassisen pituisten vähän polven alle ylettävien mekkojen kanssa.
Ensimmäinen petticoatini oli Hell Bunnyn valkoinen pitkä petticoat. Se oli kovassa käytössä aikansa, mutta kuten monet muutkin halvat vaatteet, tämäkin kulahti käytössä ja on nykyään huomattavan paljon luttanampi kuin näissä yli vuoden vanhoissa kuvissa.

Hell Bunnyn helmasynti petticoateissa onkin, että ne menevät vähänkin nopeammassa käytössä nopeasti ei-nyt-sentään pilalle, mutta huonoksi. Ne siis menettävät muotonsa, kuohkeutensa ja alkavat repsottaa rumasti helman kohdalta.

Omalla osalla valkoisen petticoatin kanssa kävi niin, että säilytin sitä väärin hengarissa yläreunasta taitettuna, joten se litistyi sieltä ja venähti. Toisekseen Hell Bunnyn alushameissa on se vika, että vaikka säilyttäisitkin niitä oikein, ne venähtävät epätasapituisiksi helmoista. Se puolestaan johtuu materiaalista.
Hell Bunnyn alushameiden materiaali on rakenteeltaan ilmavaa ja karheaa, mutta suhteellisen pehmeää tylliä. Hameen kohottavuus perustuu kankaan rakenteeseen, eli siihen, että karheahko materiaali pysyy ilmavana. Kun ilmavuus katoaa käytön myötä ja hame pehmenee, katoaa myös tyllin kuohkeus. Vastaavasti rakenteeltaan liian ilmava/väljä tylli venyy aivan liian helposti, jolloin hameeseen tulee eripituisia rumasti repsottavia osioita.

Tämän vuoksi siirryinkin pääosin Samsin petticoatteihin, jotka ovat, toisin kuin Hell Bunnyt, tehty Yhdysvalloissa Kiinan sijaan. Sen huomaa paitsi laadussa myös hinnassa ja saatavuudessa. Hell Bunnyn alushameita saa liki jokaisesta eurooppalaisesta fiftarimekkoja ja -hameita myyvästä kaupasta, mutta Samsejä saa Euroopasta vain harvasta paikasta ja niistä joutuu pulittamaan vähintään tuplamäärän rahaa. Vastaavasti ne puolestaan kestävät pitempään käytössä hyvänä.

Siinä Hell Bunnyn alushameiden kuohkeus ja kohottavuus perustuu karheuden rakentamaan ilmavuuteen, Samsin alushameissa se perustuu puhtaasti kankaan määrään. Rakenne muistuttaa nopeasti katsottuna Hell Bunnya, mutta läheltä katsottuna huomaatte varmaan, että kangas on paljon tiheämpää ja ennen kaikkea huomattavasti sileämpää sifonkia.
Samsin alushameiden yleisimmin Euroopassa myytävässä mallissa on kangasta jopa 35 jaardia, eli n. 32 metriä. Tämä kaikki hyvälaatuista, sileää sifonkia, joka ei keräänny isoksi mytyksi jalkojen eteen kävellessä, tartu sukkahousuihin kiinni tai tunnu istuttaessa villahousuilta. Koska kangasta on enemmän ja se on tiheämpää, ei näistä näy myöskään samalla tavalla läpi kuin Hell Bunnyn hameista, joten tummempia sävyjä voi käyttää sellaisenaan hameina.
Omat Samsin alushameeni olen ostanut TopVintagelta, jossa niitä kutsutaan Sammyn hameiksi, ja Vivien of Hollowaylta, jonka hameisiin aivan liian monet sekoittavat nämä. Yleisimmin näitä saa siis useassa värissä VOH:ilta ja monet sieltä hameensa ostaneet mainostavat niitä vain Vivien of Hollowayn hameina, vaikka hameet ovat oikeasti Samsin.

Samsin alushameita on montaa eri mallia ja eripituisina, mutta Euroopassa myydään eniten tätä 835 mallia, joka on suosituin ja sopii melkein kaikkien fiftarimekkojen kanssa.
Ensimmäisen Samsini ostin Topvintagelta Pinup Couturen Birdie-mekon kanssa. Jossain toisessa blogissa oli käytetty tätä yhdistelmää ja vaikka olisin voinut ostaa vain punaisen Hell Bunnyn, päätin kokeilla eri merkkiä - olihan minulta mennyt jo yksi Hell Bunny pilalle. Otin riskin ja voitin.

Samsin laatu on ylivoimainen, mutta samoin on hintakin. Ennen maksoi 84,90€ Topvintagella, nykyään satasen, ja ennen kuin euron kurssi laski, maksoivat Vivien of Hollowaylla n. 73€, nykyään 84€. Silti näihin jää koukkuun ja vielä edullisempien hintojen aikaan ostinkin punaisen lisäksi valkoisen ja mustan.
Tänä kesänä ostin myös kermanvärisen petticoatin käytettäväksi tuon Camellia-mekon kanssa, mutta se ei ole vielä päässyt näkyvästi kuvin. Se oli kuitenkin käytössä kaverin valmistujaisjuhlissa. Se on myös ainoa Sams, jonka kuminauhan paikkaa olen vaihtanut.

Toisin kuin Hell Bunnyn hameissa, Samsin hameissa on kolme kuminauhakujaa, joita vaihtamalla voi lyhentää tai pidentää hametta eri tarkoituksiin. Jostain kumman syystä kermanvärinen alushameeni on muita pitempi, joten lyhensin sitä siirtämällä kuminauhan yhtä alemmas, mutta se on edelleen niin pitkä, että olisi joutanut laittaa alimpaan kujaan. Kavensin myös sitä, sillä kuminauhaakin saa lyhyemmäksi helposti siirtämällä napin paikkaa, joten yksi koko sopii aika pitkälti kaikenkokoisille ihmisille.

Ennen Samsin hameiden ostamista kokeilin Olivia Rougen petticoatia, joka on minulla päätynyt arkialushameeksi, eli sellaiseksi, jota käytän silloin kun on haluan olla arkisempi, mutta en kokonaan ilman petticoatia.


Olivia Rougen petticoat oli suosikkini, mutta siinä on todella jämäkkä vyötärö, joka uppoaa hoikankin ihmisen vyötärönahkaan tehokkaasti, ja itse alushame on todella kovaa, rapisevaa ja helposti talvella sähköistyvää organza-kangasta. Tylliä on vain pieni kaistale välissä, joten hameen kohotus perustuu tosiaan lähinnä tuohon organzaan, ja kun se kerran litistyy, ei hame kohota enää ihan niin hyvin kuin joskus ennen.

Olivia Rougen petticoatissa on organza- ja tyllikerrosten alla satiinikerros, joka estää hameen tarttumisen sukkahousuihin, kinttuja pitkin kiipeämisen ja kerääntymisen jalkoväliin ja/tai jalkojen eteen. Siinä hommassa hame on erinomainen, mutta näitä kuvia ottaessani huomasin, että ompeleet ovat aika hataraa tavaraa ja ryhtyvät ratkeamaan.

Nämä alushameet maksaa nykyään 65€, mutta silloin kun minä ostin omani pari vuotta sitten syksyllä, maksoi alushame n. 40€. Hintojen noustua jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi tilaukseksi sieltä.
Olivia Rougen alushameet ovat n. 60cm pitkiä, eli ne eivät näy "standardipituisten" kellohameiden ja mekkojen alta, josta päästäänkin siihen, että haluaako hameen ylipäänsä näkyvän alta vai ei. Samsin hameissa voi itse säätää sitä, mutta esim. Hell Bunnyt näkyvät lähes aina alta enemmän tai vähemmän käyttäjän omasta pituudesta riippuen (ja siitä viitsiikö vetää hameen vyötärön kainaloihin saakka).
Jotkut ihmiset riitelevät siitä kuuluuko tyllin näkyä vai ei. Toisten mielestä alushame on nimenomaan alusvaate, jonka ei kuulu näkyä sen enempää kuin sukkahousujen, mutta jos se on alushame, jonka ei kuulu näkyä, miksi ostaa erivärisiä hameita?

Itse käytän molemmilla tavoilla. Hell Bunnyn Vanity-mekon kanssa (yksi kuva aiempaa ylempänä) tykkään, että tylli ei näy liikaa tai juuri laisinkaan, koska siinä on tuollainen kuviointi helmassa, johon helman niin sanotusti kuuluu päättyä. Jos taas on yksinkertainen tai yksivärinen mekko, tykkään että helman alta kävellessä vilkkuu esim. neuleen kanssa yhteensopivan värinen tylli, joka tuo vähän lisäväriä asukokonaisuuteen.
Tyllihameen pituus puolestaan vaikuttaa siihen minkä verran tylli näkyy alta. Omasta mielestä hyvän maun rajoissa tylli saa näkyä helman alta juuri ja juuri sen verran, että vilkkuu nätisti kävellessä. Se ei saa roikkua 10cm alempana kuin mekon helma, koska se menee jo mauttomaksi, ja samoin melko rumannäköistä on jos eripituiset päädyt esim. Hell Bunnyn tylleissä roikkuvat miten sattuu homssuisesti.

Hyvän tyllihameen kuuluu näyttää mekon kanssa siltä kuin se olisi osa mekkoa, eikä erillinen asuste, eli helman kuuluu näyttää tasaiselta ja tasapituiselta. Tietysti joskus tyllihameet vain ovat epätasapituisia, kuten Hell Bunnyt. Itsellä sama ongelma vaivaa Lady Vintagen tyllihametta, joka oli minulle kaikin puolin suuri pettymys.
Hame on ensinnäkin turhan keltainen samppanjanväriseksi, se on todella litteä jo valmiiksi ja ihan täysin läpinäkyvä. Kangas on vielä hatarampaa ja karheampaa kuin Hell Bunny, eikä alushame tosiaankaan kohota hametta juuri laisinkaan. Kesällä tuntuu siltä kuin olisi villapantaloonit jalassa, ja vaikka laatu on huonompaa kuin Hell Bunnyssa, maksavat kymmenisen euroa enemmän lyhyenäkin versiona. En suosittele kenellekään.Minun on kuitenkin ainakin sukkahousujen kanssa pakko käyttää alushametta Lady Vintagen mekkoni kanssa, koska muuten se kiipeää kinttuja pitkin ylös. Olenkin ajatellut lyhyen Hell Bunnyn hameen ostamista, koska sellainen puuttuu vielä valikoimistani.

Toisaalta haluaisin ennemmin Malco Modesin petticoatin. Heidän alushameensa ovat samanlaista laatua kuin Samsilla, mutta heiltä saa myös lyhyempiä ja vähän erilaisia malleja. Valitettavasti en kuitenkaan viitsi tilata Jenkkilästä asti, koska en ole ainakaan vielä törmännyt eurooppalaiseen sivuun, josta näitä saisi ostettua.

Muita petticoatteja myyviä merkkejä ovat Collectif, Banned, Voodoo Vixen ja Lindy Bop. Aika pitkälti kaikki retromekkoja myyvät merkit myyvät myös alushameita. Lindy Bopin alushameet ovat yleisesti ottaen huonolaatuisia (ja liian pitkiä), mutta esim. Bannedin Lola-petticoatit ovat hyvin samankaltaisia kuin Samsin petticoatit ainakin kankaan rakenteen mukaan, ja he myyvät myös pettipusseja.

Mikä sitten on pettipussi?
Pettipussi, pettibag on alushameille tarkoitettu pesu- ja säilytyspussi. Alushameita ei voi pestä sellaisenaan koneessa, koska ne venähtävät ja voivat kärsiä, mutta ne voi pestä pesupussissa samaan tapaan kuin muutkin alusvaatteet. Itsellä on kaksi Samsin pettipussia, joissa säilytän mustaa ja valkoista petticoatiani. Maksoivat vissiin 5-10€ kappale, näitäkin saa TopVintagelta ja myös Bannedin versioina.

Petticoatin säilyttäminen on sellainen juttu, että väärin säilytettynä ne menettävät muotonsa. Älkää siis tehkö niin kuin minä tein ensimmäisen alushameeni kanssa, eli säilytin sen taitettuna hengarissa. Ei, ei. Rakas alushame pitää säilyttää joko hengarissa vyötäröltään klipseillä kiinni roikkumassa ilmavasti, esim. seinällä tai jossain väljässä tilassa, tai sitten jos sellaista tilaa ei ole, niin väljästi pettipussiin laitettuna. Älä taittele sitä vaan tunge mahdollisimman sotkuisesti ja ilmavasti se pussiin, niin hame säilyy hyvänä.

Jos ei ole säilytyspussia petticoatille, sitä voi hellävaraisesti säilyttää esim. kaapissa, mutta silloin se vaatii tilaa. Omista petticoateista valkoinen Hell Bunny, Olivia Rouge, kermanvärinen Sams, Lady Vintage ja punainen Sams retkottavat yksinään yhdellä isolla tilavalla hyllyllä vaatehuoneessa. Mahdollisimman levällään, tietenkin, koska petticoatin pahinta väärinkohtelua on lytätä se ryttyyn paketista avaamisen jälkeen. Ilmavuus katoaa ja hame menee luttanaksi, ja itse ainakin tahdon mahdollisimman kuohkean ja pitkäkestoisen hameen.

Jos käy kuitenkin niin ikävästi, että rakas hame menee luttanaksi, eikä viitsi ostaa uutta, voi käyttää kahta tyllihametta päällekkäin. Se toimii myös, jos Euroopasta saatavat hameet eivät ole omaan makuun riittävän tuuheita tai jos haluaa olla poikkeuksellisen pörrrrheä.
Kahden alushameen käyttäminen toimii myös silloin, kun hameen kangas on niin raskasta, ettei yksi riitä antamaan toivottua lopputulosta. Esim. Vivien of Hollowayn puuvillasatiinisissa mekoissa on tämä ongelma, ettei yksi hame kohota välttämättä tarpeeksi, jolloin tarvitaan kaksi. Tämän vuoksi en ole heittänyt vanhaa valkoista Hell Bunnyani vielä mäkeen, jotta voin käyttää sitä yhdessä Samsin valkoisen alushameen kanssa saadakseni sopivan tuuhean lopputuloksen.
Entä sitten värit?

Turvallisinta on aloittaa valkoisella alushameella, joka sopii oikeastaan kaiken kanssa, niin tummien kuin vaaleidenkin. Jos on varaa ja halua, niin voi ostaa hameen sävyihin sopivan tai kontrastoivan alushameen. Vaaleanpunainen sopii monen eri sävyn kanssa, punainenkin on hyvä, eikä mustassakaan vikaa ole. Itse en kuitenkaan välttämättä ostaisi violettia tai vihreää tylliä, koska minulla ei ole mitään minkä kanssa niitä voisi käyttää ja minulle on tärkeää, että voin käyttää alushameita useiden eri vaatteiden kanssa, jolloin hintakaan ei kirpaise ihan niin paljon kuin jos alushame rajoittuisi värinsä vuoksi vain yhteen mekkoon. En minä joka päivä kuitenkaan käytä samaa mekkoa.

TL;DR

Merkit
- Sams, Malco Modes > Hell Bunny > Lady Vintage > Lindy Bop
- Hell Bunny ja Lady Vintage ovat karheaa kangasta, joka kiipeää kinttuja pitkin, takertuu sukkahousuihin ja menettää ilmavuutensa nopeasti
- Sams ja Malco Modes ovat pehmeää sifonkia ja alushameiden kohottavuus perustuu isoon (32-40m) kankaan määrään, ei karheuteen. Eivät kiipeä kinttuja pitkin, eivätkä ole jalassa villahousut vaan sifonki tuntuu hyvältä ihoa vasten
- Olivia Rouge sopii hyvin arkeen alushameeksi. Ei kiipeä, mutta on sähköinen erityisesti talvella. Rapisee.
Säilytys
- Säilytä alushame väljästi joko roikkumassa vyötäröltään hengarissa esim. seinällä, säilytyspussissa tai tilavasti hyllyllä levällään.
- Älä taita, älä ryttää pieneen tilaan, älä pese ilman pesupussia
Käyttö
- Tyllin alta vilkkuminen on mielipidekysymys. Älä kuitenkaan käytä aivan liian pitkää alushametta liian lyhyen helman kanssa tai 15-20cm mekon helmaa lyhyempää tylliä, koska sekään ei näytä kovin hyvältä.
- Tyllihame on oiva lämmike talvella, kesällä suojaa vilauttelulta
- Jos kaipaa enemmän muhkeutta, voi käyttää kahta alushametta päällekkäin. Tämäkin on mielipidekysymys, mutta omasta mielestä more is more.

Vielä loppuun sen verran, että vaikka tämä postaus koskee lähinnä tyllihameita, on helmojen alle muitakin vaihtoehtoja, esim. kankaiset alushameet, joita saa muun muassa Pinup Couturelta. Vanhaan aikaan oli myös pumpattavia alushameita, jotka ei kyllä varmaan nykyään enää ole ollenkaan niin käteviä kuin joskus aiemmin.

Millaisia alushameita teillä on?

6 kommenttia:

 1. Hehee, täytyykin käydä vaihtamassa se mun postaus siitä Vohin tyllihameesta Samsin tyllihameeksi :D Mutta kun nekin mainitsee siellä Vohin sivuilla että "our famous petticoats"!!

  Onko sulla sellainen Bannedin alushame, vai ootko käynyt kokeilemassa jossain? Itse oon vähän katsellut sitä, näyttää aikalailla samalta, mutta pelottaa jos onkin yhtä pitkäikäinen kuin HB.

  Niin ja tuohon että saako se näkyä, minä en anna sen näkyä. Usean värisen alushameen omistaminen on siksi, että ne näkyy sitten kivasti esim. istuessa jos sattuu helma vähän heilahtamaan tai vaikka tanssiessa. Vanhaankaan aikaan se ei saanut näkyä, koska se oli alusvaate, niin minusta on kiva pitää siitä säännöstä kiinni. Mutta muut eivät oikein ymmärrä, esim. kaksi lukion opettajaani on nostanut hameeni helmaa ja kysyneet onko siellä alla jotain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En omista Bannedin alushametta, mutta se näyttää yhtä tiheältä materiaalilta kuin Sams, vaikkakaan ei ihan yhtä tuuhealta. Näyttää ikävä kyllä myös vähän pidemmältä.

   Itse tykkään, että tylli näkyy vain pari milliä niin kuin noissa Samsin petticoateja kuvaavissa kuvissa. Sen verran, että se näyttää siltä että kuuluu mekkoon, eikä erilliseltä asusteelta. Joidenkin mekkojen kanssa on parempi, ettei näy, jos on sen tyyppinen viimeistely helmassa niin kuin postaukseen kirjotinkin ^^
   Ennen vanhaan alushameet olikin ihan alusvaatteiden näköisiä, joten en kyllä ihmettelekään ettei sitä haluttu esitellä. Nykyajan tyllit puolestaan on todella herkullisia, esim. se sinun Samsin vaaleanpunainen alushameesi :)

   Ja aika monella nettisivulla tosiaan puhutaan "meidän mekoista" ym, vaikka onkin eri merkkisiä. VOH mainostaa alushameita omikseen, koska oli pitkään ainoa niitä myyvä taho Euroopassa. Niissä kuitenkin on selvä Sam'sin lappu kiinni. ^^

   Poista
  2. Piti kyllä vielä sanoa, että kamalan tekosiveää, koska jos pyöräillessä helma nousee korviin ja tylli näkyy, on heti sellainen "iik" puhumattakaan jos kävellessä tuuli ottaa mekkoon, mutta ei tylliin :D Siveyttähän se kyllä suojelee, mutta silti samanlainen reaktio kuin jos tylliä ei olisi alla ollenkaan.

   Poista
  3. Kiitti hyvästä postauksesta, helpottaa varmasti tulevaisuudessa näiden petticoatien ostoon :).

   Poista
 2. Todella hyvä postaus tyllihameista! Moni varmasti tarvitsee tätä tietoa, erityisesti ensimmäisen tyllin ostajalle todella hyvä opas siihen mihin kannattaa panostaa ja mihin ei.

  Itse omistan myös Hell Bunnyn tyllihameita pari kappaletta, yhden lyhyille hameille ja kaksi pitkille. Tosin näilläkin kahdella on täysin eri pituus vaikka ovat muka samankokoisia ja pituisia tilatessa. Mulla on myös yks punainen tyllihame, jonka joskus ostin Miss Windy Shopista aikoinaan mut siinä ei lue minkä merkkinen se edes on. Sitä tylliä niillä ei kyllä edes ole mallistossa enää saatavana. Tylli oli TODELLA jämäkkää ja karheaa eikä nostanut kellohelmoja YHTÄÄN.. Meinasin myydä sen pois, mutta huomasinkin sitten yhtäkkiä, että se toimii tosi kivasti A-linjaisten mekkojen kanssa. Kohottaa vähän, jotta kokonaisuus on siisti. Eli jotain hyötyä siitäkin sitten loppupeleissä oli.

  Olisinpa tiennyt nämä asiat joista kerroit, silloin kun itse ostin ensimmäisen tyllini. Mutta kaippa sitä tyätyy tehdessä oppia ja edetä :D Aion kyllä nyt pitää paussia tyllien hankinnasta ja kuluttaa edelliseni loppuun. Heti kun ne alkaa tuhoutua, panostan ja ostan Samsin :D

  Itse en tykkää, että tylli näkyy helman alta. Tosin tykkään käyttää eri värisiä tyllejä juurikin sen takia, että istuessa jos vilahtaa niin on sievä. Ja toiseksi kun tanssahtelee niin se on kiva kun tyllit vilkkuu :D Vaöitettavasti -jälleen kerran- Hell Bunnyt ovat aiheuttaneet paljon sitä, että tyllit vilkkuu silloinkin kun eivät saisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään että vilahtelee tyylikkäästi kävellessä, mutta ei missään nimessä repsota epätasaisena sieltä täältä niin kuin Hell Bunnylla on tapana. Juuri tuon materiaalin hataruuden takia nekin ovat eri pituisia, koska venähtävät helposti milloin mistäkin kohdasta. Sen verran tylli voi halutessaan näkyä, että se näyttää mekkoon kuuluvalta osalta ja on täten ns. yhtenäisen pituinen helman kanssa. ^.^ Se onnistuu hyvin Samseilla, joissa ei onneksi ole tähän mennessä tuota repsotusongelmaa ilmennyt, joka aiheuttaa sen törkeän näköisen tahattoman vilkkumisen.

   Poista