tiistai 14. heinäkuuta 2015

Aito italialainen tiramisu

Kun mittari näyttää heinäkuun puolivälissä sellaiset 12-15 astetta, on hyvä aika paistella kaikenlaista. Talvella iskee apatia, koska on aina pimeää, mutta kesällä on sentään valoisaa, niin energiaa riittää enemmän leipomiseen.
Viimeisimpiin paistoksiini kuuluu porkkanakakku, josta tuli enemmänkin sokeripärinäpiirakka, mutta palataanpas vielä vajaa kuukausi taaksepäin aikaan, kun tein tiramisua.
Viime vuonna tein tiramisukakkua vähän sovelletulla ohjeella, mutta kun löysin Lislistä savoiardi-keksejä ja mascarponea, niin päätin tehdä ihan oikeaoppista tiramisua, jossa ei ole mitään ylimääräistä vaan täyttä tavaraa italialaiseen alkuperäiseen tyyliin. Toisin sanoen kahta edellä mainittuja, kananmunaa, kahvia/espressoa ja mantelilikööriä.
Helppoa kuin heinänteko, vai mitä?

Aito tiramisu

500g mascarponea
5 kananmunaa
4-5 rkl sokeria
3-5 rkl Disaronno-mantelilikööriä tai marsalaviiniä
savoiardikeksejä
2-3 dl espressoa tai vahvaa kahvia
(1-2 rkl mantelilikööriä)
tummaa kaakaojauhetta
  • Valmista kahvi/espresso ja anna jäähtyä. Lisää halutessasi jäähtyneeseen kahviin Disaronnoa.
  • Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita mascarpone keltuaisvaahtoon ja lisää mantelilikööriä tai marsalaviiniä oman maun mukaan.
  • Vatkaa valkuaiset ilmavaksi vaahdoksi. Lisää mascarponesekoitus valkuaisvaahdon sekaan kevyesti esim. kaapimella.
  • Uita savoiardikeksejä nopeasti espressossa ja lado niistä kerros esim. isohkon uunivuoan pohjalle tiiviisti. Laita päälle mascarponevaahtoa kerros. Uita loput keksit kahvissa ja tee niistä toinen kerros ja laita pintaan vielä mascarponevaahtoa.
  • Koriste luomus paksulla kerroksella tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta ja laita jääkaappiin muhimaan pariksi tunniksi tai miksei vaikka yöksi. :)
Kannattaa vähän katsoa etukäteen kuivilla kekseillä, että miten ne mahtuvat vuokaan parhaiten.
Tiramisu on oiva herkku vähän aikuisempaan makuun, lapsillehan tämä ei varmaan kahvin (ja alkoholin) takia maistu, enkä sitä heille suosittelekaan syöttämään. Alkoholina voi käyttää joko mantelilikööriä tai marsalaviiniä, mutta itse käytin nimenomaan Disaronnoa, koska sekin on italialaista. Aika pitkälti vain kaakaojauhe, munat ja sokeri oli tässä ohjeessa suomalaista, kahvikin oli muistaakseni italialaista paahtoa. Tähän voi tosiaan käyttää myös vahvaa kahvia (tummapaahtoa asteikolla 4-5), jos ei espressoa kotoa löydy.

Porkkanakakun/piirakan ohjetta en laita tänne ennen kuin kokeilen voiko sokerin määrää vähän vähentää. Oli muuten sellainen sokeripärinäkakku, että ihme, että vieläkin tekee mieli herkkuja. Se on tämä kun on kylmä ja pimeää kuin syksyllä konsanaan, että keho alkaa vaatia sokeria. ;P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti