lauantai 13. syyskuuta 2014

The Sims 4 - Naurukuoleman partaalla

... siis itse. Ei nyt mennä tappamaan simiraukkoja nauruun, vaikka uusimmassa Simsissä ne voivatkin kuolla paitsi nauruun myös häpeään. Pitihän sitä jotain uutta keksiä, kun enää ei voi hukuttaa simejä uima-altaaseen.

Poikaystäväni osti pitkän mouruamisen päätteeksi minulle The Sims 4 -pelin synttärilahjaksi ja arvatkaa hypinkö riemusta. Ainakin siihen asti, kunnes tajusin, ettei dvd-versiostani huolimatta peliä pysty asentamaan levyltä vaan se oli pakko ladata, koska Origin ei ymmärtänyt lukea asemaa ja tarjosi vain latausvaihtoehdon. Tunnin raivoamisen jälkeen latasin pelin sitten netistä ja pääsin tekemään ihkaensimmäistä perhettäni.

Tein minun ja serkkuni nykyisen tarinan neljä päähahmoa: Aislinnin, Denysin, Arminin ja Paigen. Käytin valehtelematta hahmojen tekemiseen ainakin kolme tuntia, koska opettelin vielä miten mikäkin toimii.


Pidän jo nyt siitä miten simeistä saa tehtyä persoonallisia. Olisin mieluusti halunnut muiden juttujen lisäksi Sims 2:n persoonallisuuspisteet, mutta sen sijaan jouduin valitsemaan elämäntavoitteen lisäksi kolme luonteenpiirrettä, joiden lisäksi yksi tuli elämäntavoitteesta.
 • Aislinnin elämäntoive on löytää Sielunkumppani ja elää onnellisena elämänsä loppuun. Hän on Hyvä, Siisti ja Perfektionisti. Töissä Kirjailija-uralla ja on sattuman kaupalla toistaiseksi Bloggaaja, niin kuin tarinavastineensakin. :D
 • Denysin elämäntoive on Kartanoparoni, eli tahtoo siis kulmakunnan komeimman ja kalleimman talon itselleen (not gonna happen ilman koodeja, simit eivät saa paskaakaan palkkaa töistä ja ylennyksiä tippuu korkeintaan joka kolmas päivä). Luonteenpiirteitä ovat Itsevarma, Reipas (=urheilullinen) ja Kunnianhimoinen, eli pelaa hyvin yhteen elämäntoiveen kanssa. Työskentelee Salainen Agentti -uralla, eikä saa koskaan ylennyksiä toiveistaan huolimatta, koska ihan sama mitä vastaan työkysymyksiin, on vastaus aina väärä.
 • Armin haluaa tietää kaikesta kaiken ja olla Moniosaaja. Hän on Hyvä, Reipas ja Kunnianhimoinen, ja tykkää puhua jatkuvasti urheilusta ja nolostua kaikenlaisista pienistäkin flirttiyrityksistä samantien. Koska The Sims 4:ssa ei ilmeisesti ole Lainvalvonta-uraa laisinkaan, tuli poliisi-Arminista Astronautti-Armin. Close enough.
 • Paige haluaa olla Bilehile, ja hän on Kömpelö (rikkoo kaikki astiat), Romanttinen (hyvin epäonnistuneesti, koska Arminia ei vain kiinnosta) ja Taiteellinen, ja työskenteleekin Maalari-uralla.
Koko konkkaronkka.
Talosta tuli oikea arkkitehtuurin riemuvoitto 26 000 simoleonin voimin. Helppokäyttötoiminnot olivat vaikeuta-luovaa-näkemystä-toimintoja. En ole erityisen tyytyväinen rakennustoimintoihin, koska vaihtoehtoja on aika vähän; tuntuu siltä, että kaikki on kartanotyylistä, mattoja on vähän, seiniä vähemmän puhumattakaan sitten sängyistä ja niiden väreistä. Ja sitten ei kuitenkaan lopulta ole niitä uima-altaita. Maxis julkaisee varmasti puolen vuoden sisällä Poolparty-lisäosan ja rahastaa kaikkia niiden perään haikailevia.

Mutta simit ovat ihania toimintoineen!
#friendsie #thesims4
Kaikilla simeillä on kännykkä ja he tykkäävät ottaa kaverikuvia Simstagrammiin (ihan itse keksin!) Lankapuhelimia ei saa ja sitähän minä ekat puoli tuntia ihmettelinkin, että mites minä nyt soitan ystävälle. T. En omista älypuhelinta (kännykkä kyllä löytyy, mutta aivoni asuvat 90-luvulla.)

Raskaan työn raataja palaa kotiin ja sammuu ulko-ovelle, tällä kertaa perse pystyssä!
Koska kyseessä on Sims, on kynnykselle sammuminen ja keittiön kärventäminen varmasti tuttua näitä pelejä pelanneille. Kaikki muut paitsi Armin kärvensivät lieden vuoron perään, jonka jälkeen päätin, että vain kokkaustaitoja omaavat simit saavat tehdä ruokaa liedellä ja että Armin syökööt salaattia ja muroja, ellei joku muu tee ruokaa. Palon jälkeen liesi on käyttökelvoton ja pakko ostaa uusi, eikä ole varaa, kun simit eivät saa kovasta yrityksestä huolimatta ylennyksiä töissä. En myöskään riemastunut siitä, että myös seinän toisella puolella oleva sänky kärventyi. Kolmesti sekin.

Olen nauranut tähän mennessä jo sen verran, että simien sijaan minä vielä kuolen siihen nauruun. Osasivathan ne simit ilmeillä The Sims 2:ssakin, mutta simien uudet tunteet ovat aiheuttaneet minussa tahattomia naurunhörähdyksiä, ja poikaystävä jo mulkoilee katuvasti, että voi mitä tuli tehtyä, kun nauran täällä pitkän aikaa ääneen silmät vettä valuen.


Simien tunteet ovat hauska uusi lisä, ne tuovat uusia komentoja. Itsevarmat simit voivat esitellä lihaksiaan, flirttisät ojennella kukkasia ja iloiset hykertelevät ja nauravat unissaankin. Aislinn tosin nauraa unissaan silloinkin, kun ei ole iloinen. O__o
Ylläolevien tunteiden lisäksi simit voivat olla mm. energisiä, nolostuneita ja inspiroituneita. Paigelle tuttu tunne on tuo nolostunut, koska lähentelyt Arminia kohtaan eivät sitten millään koskaan onnistu romantiikkatoiveista huolimatta.

Suosikkini tunteista on kyllä ehdottomasti itsevarmuus.
Pissi voittajan elkein, kyllä.
Kyllä, täytän huomenna 25 ja nauran vieläkin vessahuumorille. Kuvan saa klikkaamalla isommaksi, jos ei meinaa saada selvää.

Minulla on aina tapana parittaa pariskunnat itse. Paigen ja Arminin pitäisi olla pariskunta, mutta heidän suhteensa kyntää pahemmin kuin tarinassa ja kaikki romanttiset flirtit päätyvät vain kiusallisiin tilanteisiin, peiton alla häpeämiseen ja itsestä murjaistuihin vitseihin, joille kukaan ei naura.
Sen sijaan Denys ja Aislinn pariutuivat oikein sulavasti. Keskustelua, flirttiä, söpöjä haleja, sitäkin söpömmät treffit museolla. Purrrrfect...

... Ainakin siihen asti, kunnes eilen illalla saunasta tultua päätin jatkaa Arminin ja Paigen epätoivoista parittamista, ja Lataa-komennon sijaan painoin Pelaa (jonka pitäisi jatkaa automaattisesti viimeisintä tallennusta), joka vei minut tilanteeseen, jossa olin juuri rakentanut talon. Eli täysin nollatilanteeseen mitä tulee simien töihin, parisuhteisiin, ystävyyssuhteisiin, taitoihin jne.
Poistuin tallentamatta pelivalikkoon, latasin ja huomasin, että automaattitallennus oli tallentanut sitten kuitenkin viimeisimmän tallennukseni päälle vain paria sekuntia aikaisemmin. Bye bye save game.

Ilmeeni kun tajusin, että viiden tunnin työ oli valunut kankkulan kaivoon bugin takia.
Ilmeisesti en ole ainoa, jolta on iso työ valunut hukkaan, googlaamalla löytyi muitakin epäonnisia. Ei auta kuin toivoa, ettei tapahdu uudestaan tai saatan päästää isohkon raivon ja paiskoa minäkin jääkaapin ovia niin kuin pahantuuliset simit tekevät.

Joka tapauksessa jouduin tekemään kaiken uudestaan. Etsimään työt, hankkimaan kyvyt, pariutumaan...

Tällä kertaa menin kihloihin asti.
... Ja Armin ja Paige eivät tule vieläkään toimeen. Johan nyt on perkele.
Saan heidät tasan tarkkaan ihastuksen tasalle ja joskus jopa romanttiseen halaukseen, mutta useimmin tulee miinusta kuin plussaa, oli romanttinen komento sitten mikä hyvänsä. Ehkei heidän kuulu päätyä yhteen.

Uudella yrityksellä otin myös osakseni pelata muuallakin kuin neljän seinän sisällä. Tutustuin naapuruston simeihin, kävin kahdesti treffeillä ja jopa kylässä Tiina Terhakaisen luona. (Dina Caliente, jos joku pelaa englanniksi. Mistä nämä suomennukset on oikein revitty?)

The Sims 4:ssa ihmissuhteet laskevat supernopeasti verrattuna kakkoseen. Sitä on pakko olla koko ajan soittamassa ja laittamassa tekstiviestiä, koska sen sijaan, että suhde paranisi ajan kanssa, se vaan laskee. Ja vauhdilla. Onneksi ystäväsimit sentään käyvät kylässä melkein päivittäin ja samaan aikaan voi jutella huoletta neljän simin kanssa. Ruoka suussa, television ääressä, tietokoneella pelatessa ja juoksumatoltakin voi sosialisoida simien kanssa, joten ei ihmissuhteiden ylläpito sentään mahdotonta ole.

Poikaystäväni pohti että oliko järkeä ostaa The Sims 4, kun minulla on jo The Sims 2, mutta nämä kaksi peliä ovat niin erilaisia pelityyliltään ja tavoitteiltaan, että jatkan molempien pelaamista.
Jos haluan panostaa simien persoonallisuuteen, pelaan nelosta, mutta jos haluan vapautta rakentaa mitä haluan, minne haluan (t. Kontrollifriikki), kasvattaa sukupolvia ja päättää millaisia simejä pelissäni liikkuu niin pelattavissa perheissä kuin niiden ulkopuolellakin, pelaan kakkosta.
The Sims 4:ssa on hyvin paljon rajoitteita vapaata pelaamista ajatellen: tontit on lätkäisty The Sims 3-tyyliin ennalta määrätyille paikoille, tyhjiä tontteja on hurjat kolme, asutettuja neljä Willow Creekissä ja muihin vapaisiin taloihin ei ole varaa alussa, ellei käytä rahakoodia. Yhteisötontteja ei ilmeisesti voi rakentaa itse laisinkaan, eikä niitä sen puoleen ole kuin yhteensä viisi Willow Creekin puolella. Ilmeisesti Oasis Springissä on lisää ja maailmojen välillä voi matkustaa (simini haluavat Olkkari-nimiseen baariin, joka on kai Oasis Springsin puolella), mutta minä nautin enemmän vapaudesta ja siitä, että saan hyödyntää "arkkitehtuurista näkemystäni" sen sijaan, että ihailisin vain pelin valmiita paikkoja. Ei sillä etteivätkö ne olisi kauniita - maisemat ovat upeita!

The Sims -pelit ovat myös tunnettuja ihanista (pikku-)bugeistaan. Olen törmännyt jo kahteen melko krusiaaliin bugiin, kun ei peliä voikaan asentaa levyltä ja tallennukset katoavat bittiavaruuteen. Jos ne nyt säilyisivät tallessa, ehkä jonain päivänä yritän kasvattaa The Sims 4:ssakin sukupolvittain simejä. Siihen tietysti olisi hyvä olla ne taaperot, mutta sitten sitä Perhehupia/Taapero-lisäosaa odotellessa. Uskokaa vaan, että sellainenkin vielä tulee, joko ennen tai jälkeen sen Poolpartyn.

2 kommenttia:

 1. Milloinkohan se Poolparty-lisäosa tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli lähinnä otaksuntaa, uima-altaat tuli jo muutama kuukausi sitten maksuttomassa päivityksessä Sims 4-peliin :) Samaan syssyyn tuli kummitukset.

   Poista