lauantai 5. huhtikuuta 2014

Gamergirlin nostalgiset höpinät

Varoitus: pelihöpinää luvassa!

Kun olin neljä tai viisivuotias, isi opetti minut pelaamaan vanhalla koneen rouskulla pac-mania ja formulaa MS-DOS-käyttöjärjestelmällä. Sitten tulivat Windows 3.1 ja 95 ja sitten lopulta elämäni suurin rakkaus, eli PlayStation, jonka eri konsoleilla olen pelannut yhteensä yli 15 vuotta - ja minä hölmö halusin alunperin Nintendo 64:sen (vain koska sille oli Yoshi's Story)!

Ihkaensimmäiset pelit pleikkarille olivat minun ja veljeni yhteiset Hugo, Tarzan ja joku formulapeli. Sittemmin pelikokoelmani kasvoi Spyrojen ja randompelien kautta Final Fantasy -peleihin, joista ensimmäisenä hankitutin isällä Final Fantasy VIII:n.
Muistan kun odotin kotona sormet syyhyten ja kun isä tuli kotiin, hän sanoi: "Viimeinen meni."
Pillahdin jo itkuun, kunnes iskä kaivoi sitten kauppakassista sen viimeisen pelin :D Siitä alkoi pitkäaikainen rakkaussuhde FF-sarjaan, joista edelleen suurin suosikkini on sarjan kahdeksas osa. Jyystin sitä monta vuotta teini-iässä yhteensä satoja tunteja ja vielä teini-iän jälkeenkin olen sitä pelaillut yhtä rakastuneena kuin silloinkin. Pitkälti on tätä peliä kiittäminen, että englanninkielen taitoni on niin hyvä kuin on, koska en halunnut missata mitään puheista niin pelasin välillä sanakirja kädessä. (Sekin lahja isältä.)

Asiaan kuuluvasti etsin ikivanhojen kuvien syövereistä ominaisimman kuvan minusta:
Maawo 15v pelaamassa.
Minulla oli pleikkariykköselle Final Fantasyt 6-9 ja tallennuksetkin taitavat olla kaikista tallella muistikorteilla. Vanha kunnon pleikkariykkönenkin löytyy yhä jostain porukoilta täydessä toimintakunnossa muistikortteineen. Jos joku ei tiedä pelisarjaa, niin se on vuoropohjaista roolipeliä fantasiamaailmassa toinen toistaan eeppisemmällä juonella varustettuna näin lyhyesti sanottuna. Ehdottomasti pelaamisen arvoisia ovat kaikki osat (paitsi uusimmista FF13 lisäosineen en tiedä sanoa, koska en ole niitä pelannut.)

PlayStation2 tuli kuvioihin joskus tuolloin 15-16 ikävuoden tienoilla, kuten kuvan ohjaimen väristä näkyy. Kuva on jostain vuoden 2005 huhtikuulta ilmeisesti. Ps2:n mukana sain konsolin ensimmäisen ja kaikkien aikojen (toiseksi) parhaan FF-pelin, eli Final Fantasy X:n. Kyseisestä pelistä julkaistiin vastikään HD Remaster ja arvatkaapa rynninkö heti asiasta kuultuani City-Markettiin ostamaan sitä?

Alkuperäiset ja HD Remaster.
Minulla on vielä ps2 ja alkuperäiset versiot tallessa, mutta koska ostin Kingdom Heartsistakin HD-version niin miksen toisesta suosikkipelistäni (varsinkin kun FFX-2 tuli mukana + muutamat muut lisähärpäkkeet) varsinkin edulliseen 35€ hintaan? Alkuperäinen FFX-2 maksoi sentään huikeat 70€ uutena!

Parisenkymmentä tuntia HD-versiota pelattuani minun täytyy sanoa, että ainakin Final Fantasy X:n osalla minulla on sekalaisia tunteita; musiikkeja on "paranneltu", eivätkä kaikki tosiaankaan ole parempia (hyvä jos tunnistaa) ja hahmot ovat saaneet uudet botoxilla "parannetut" naama-animaatiot. Olen niihin suorastaan pettynyt, koska alkuperäisessä oli huikean hyvät kasvoanimaatiot, elävät ja tarkat ottaen huomioon, että alkuperäinen peli on vuodelta 2001!
Luulisi, että kolmetoista vuotta myöhemmin animoijat osaavat liikuttaa muutakin kuin suuta. Vaikka ihmiset sitä botoxia naamaan tunkevatkin, ei pelihahmoja olisi tarvinnut tuoda nykyaikaan siinä ilmeettömässä mielessä.

Muuten minulla ei ole pelistä valittamista, mutta minun täytyy sanoa että ainakin FFX:n alkuperäinen peli on parempi kuin HD. En ehkä pelaa HD-versiota sitä 300 h mitä pelasin vanhaa peliä, mutta eiköhän pelitunnit mene yli satasen nyt kun on trophyt ja kaikki muut herkut mukana :)
Toivotaan, että tuo toinen osa on saanut parempia parannuksia, mutta tuskin rahat menivät muutenkaan hukkaan.

Pelitolalla minulla taitaa olla jonkin verran ruuhkaa edessäni, koska en ole vielä pelannut sitä Kingdom Heartsin HD-versiota läpi ja ensi kuussa jo julkaistaan kakkososan HD-versio ilmeisesti. Sitä onkin sitten koko kesä pelattavaa, mutta olisihan se ollut kiva jos olisi ollut niitä töitäkin.

Töistä puheen ollen serkkuni tulee ensi viikolla kaupunkiin työhaastatteluun. Olisi niin kiva päästä viettämään koko kesä samalla paikkakunnalla, kun näemme aivan liian harvoin! Sormet ristiin ja toivomaan, että haastattelu menee hyvin :)

Minä painun tästä pleikkarin ääreen herättelemään vanhoja muistoja lämpöihottumasta, jota saan yleensä hautoessani liian pitkään samassa paikassa lämpimässä (vanha tuttu teinivuosien viiden tunnin pelirupeamilta) liikoja liikkumatta. Että on mukavaa pelata pitkästä aikaa aktiivisesti pleikkarilla kaikkien näiden tietokoneella kökötettyjen vuosien jälkeen!

5 kommenttia:

 1. Mä oon kans pelannut sitä Final Fantasy X tai X-2 peliä jonkin verran kun sisko omisti sen :) Kaverilta sain joku aika sitten Final Fantasy XII pelin ja sitä oon jo vähän pelaillut. Ne on kyl hyvin tehtyjä ja nyt kun luin tän niin pitää jatkaa ton pelailua! Välillä aina unohtaa hyllylle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa pelailla :) Final fantasy XII on ihan hyvä, vaikka ei miun suosikkeihin kuulukaan liian erilaisen systeemin kannalta. Kyllä siinäkin sellaset 60+ tuntia saa hyvin vierähtämään kun käy pelaamaan. :D

   Poista
 2. Mie oon ollut kans koko ikäni tietokoneen ja playstationin äärellä, lapsena Tekkeniä ja autopelejä ja kaikkea mitä ny pleikka ykkösellä oli veljellä ja tietokoneella Stronghold tuli kahlattuu monesti ja yhä tykkään siitä tosi paljon, ja nyt muutama vuos sitte tuli himo Assassins' Creed -sarjaan! Diablot ja God of Waritkin on tosi jees. Final Fantasyyn en ole tutustunut muuten kuin exän kautta vierest kattomalla, ei ole siihen vielä tullu sellasta intohimoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Diablo 3 on itekin tullut pelattua, mutta kyllästyin siihen nopeasti :) God of wareja pelaa pikkuveli ja oma ukkokin on pelannut. Itse olen enemmän pitäytynyt näiden roolipelien ja tasohyppelyiden puolella, vaikka kunnon hack'n'slash kyllä kelpaa välillä.

   Poista
 3. Mulla ei ollut lapsena pelikonsoleita, mutta kävin kavereilla ja serkuille pelaamassa. Mun eka pelikonsoli oli PS2 jonka mies osti mulle 2006 ja myytiin se pois muutama vuosi sitten. PS3:n ostin 2008. En oo hirveen kova edelleenkään pelaamaan, Little Big Planetia pelaan yleensä. Siitä mulla osat 1-2. Siihen on vielä joku muukin osa.

  En nyt muista koska oisin ekan tietokoneen saanut, mutta joskus ala-asteella kuitenkin, kun enoni antoi vanhan tietokoneen. Lähinnä pelikäyttöön se oli.

  VastaaPoista