tiistai 3. syyskuuta 2013

Omena-kaurapaistos ja vaniljakastike

Pitkästä aikaa herkkuohje. Näin syksyllä omenoita tuppaa tulemaan joka tuutista varsinkin jos ei asu ihan keskustassa ja jos sukulaisia sattuu asumaan lähistöllä. Oma mummoni ja äitini tuputtavat minulle omenoita, joita pursuu puusta yli omien tarpeiden, ja tänä vuonna sattui olemaan niin onnellinen vuosi, etteivät omenat olleet kovinkaan matoisia, joten otin niitä jonkin verran kotiin.

Tarkoituksena oli tehdä omenapiirakkaa maailman parhaalla ohjeella - löytyy sellaisesta kirjasta kuin Hyvä Kokki, jonka sain vuonna -91 mummolta syntymäpäivälahjaksi ollessani vain 2-vuotias.

"Lue kirjaa rakkaudella ja laita ruokaa hellyydellä."

Maailman paras neuvo, vaikka kirjan ohjeista olenkin käyttänyt lähinnä leivonnaisohjeita. Joka tapauksessa en viitsinyt ruveta värkkäämään hyvin kaloripitoista piirasta, kun omenakaurapaistoskin on hyvää vähemmillä kaloreilla ja vaivalla. Tämä onkin varmaan kaikista omenapaistoksista kaikista nopein ja helpoin tehdä, mutta myös yksi maukkaimpia.
Omenapaistosta tulee kaksi reipasta annosta tällä ohjeella, josta voin ylpeänä sanoa, että se on aivan omaa keksintöä.

Omena-kaurapaistos


4-6 kotimaista omenaa
n. 1 rkl juoksevaa hunajaa
kanelia
2-3 dl kaurahiutaleita
75-100g voita tai 1dl Oivariini juoksevaa

  • Pese ja pilko omenat. (Jos käytät ulkomaalaisia kuori ennen pilkkomista.) Voitele vuoka rasvalla ja ripottele omenalohkot uunivuokaan. Lorottele omenoiden päälle juoksevaa hunajaa ja sekoita se tasaisesti omenoiden sekaan. Mausta kanelilla. Sokeria ei tarvitse laittaa, koska hunaja makeuttaa omenoita - toimii myös ulkomaisten happamien omenoiden kanssa ja on terveellisempää kuin sokerilla lutraaminen.
  • Sulata riittävä määrä rasvaa mikrossa tai käytä juoksevaa margariinia ja sekoita se kaurahiutaleisiin tasaisesti. Juoksevalla rasvalla saa kevyemmän vaihtoehdon, voilla maukkaamman.
  • Ripottele rasva-kaurahiutaleseos omenoiden päälle ja paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. (Vähempikin saattaa riittää, mutta pidän omenoistani pehmeänä.)
  • Tarjoile lämpimänä kotitekoisen tai kaupan vaniljakastikkeen kanssa. Kevyemmän ja luonnonmukaisemman saat annoksesta kotitekoisella kastikkeella.
Hieno pinttynyt uunivuoka.

Vaniljakastike


3 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl maissijauhoja
1,5 rkl sokeria
2-3 tl vaniljasokeria

  • Sekoita maito, kananmuna, maissijauhot ja sokeri keskenään kylmänä. Voi käyttää myös perunajauhoja, mutta maissijauhot sopivat paremmin ns. sakeanvärisiin kastikkeisiin ja kiisseleihin, eli maitopohjaisiin.
  • Nosta kattila liedelle ja keitä, kunnes seos alkaa saeta ja kuplia. Siirrä kattila sivuun ja lisää vaniljasokeri.
  • Anna jäähtyä vähän aikaa ja tarjoile omena-kaurapaistoksen tai omenapiirakan kera.
  • Vaniljakastiketta voi tuunata sekoittamalla valmiiseen kastikkeeseen 1dl kuohukermaa (vatkattuna), mutta hyvää ja kevyttä on sellaisenaankin.

En kyllä ymmärrä miksi pentuna käytiin omenavarkaissa, kun ainakin lähiöalueella niitä omenoita kasvaa omallakin tontilla niin paljon, että valtaosa menee kompostiin, kun ei ehdi käyttämään. Täytynee käydä vielä myöhemmin lisää omenoita mammalta, sillä kauraomenapaistos on verraten terveellinen ruoka, hunajalla tehtynä vähäsokerinen, eikä sisällä vehnääkään eikä täten älyttömiä "höttöhiilareita", jos nyt ruvetaan terveysintoilemaan. Ainoa epäterveellinen ainesosa on kaurahiutaleiden sekaan laitettava rasva, mutta olen miettinyt että tuleeko tuunattua liikaa, jos rasvan korvaisi maidolla ja tekisi sen vähän niin kuin uunipuuron? Onko joku kokeillut?

Ai niin, saa jakaa hyviä omenareseptejä tänne, sillä uskon, että seuraavan kerran kun mummolla käydään omenoita tulee taas lisää. Onneksi pidän omenoista ja jos ei muuta keksi niin smoothieen kelpaavat kyllä tai ihan sellaisinaan.

1 kommentti:

  1. Omenoista voi kyllä tehdä ihan älyttömästi kaikkea. Mä sain naapurilta kaks sangollista omppuja, ekoja söin muutamia ja annoin hamsuille. Sitten yritin tehdä omena-ansaa, taikina oli kyllä hyvä mutta vuoka loppujen lopuksi liian pieni ja meidän uuni ei oo oikein hyvä :(.

    Sitten toisesta sangollisesta tehtiin mehua, mutta sitä ei hirveästi tullut, olisi pitänyt olla omppuja enemmän. Mies sitten haki sen porukoilta omenamehua :).

    VastaaPoista